Плевнелиев лавира – ЕП трябвало да каже за България, но казал много сурово

5049
Плевнелиев лавира – ЕП трябвало да каже за България, но казал много сурово
Снимка: БГНЕС

Преди 10 години износът беше 20 млрд. лева, сега е 60 млрд. лева – основният ни пазар е Германия. Ние сме на правилния път. Посетих поне 10 пъти Германия, говорих всеки път за фабрики, а сега президентът казва, че правителството и главният прокурор са мафия. Не можем базисно да защитим позицията си, след като и в Европейския парламент не се случва – там леви депутати обявиха, че смучем еврофондове като вампири. Водим братоубийствена война за власт. Това каза бившият президент Росен Плевнелиев пред Нова телевизия.

На въпрос обаче дали ЕП, ЕК и Европейският съвет не са прави, отговорът беше, че не можем да кажем, че не са прави, но проблемът бил, че резолюцията на ЕП била "противопоставяне на българи срещу българи". "В някои отношения тази резолюция отиде дотам, че да се притесняваме за национално предателство", добави експрезидентът, визирайки проблема "македонско малцинство" – нещо, което няма в текста на резолюцията, но Плевнелиев е поредният приближен до ГЕРБ, който го внушава – на първо място, при това с директни думи, беше премиерът Бойко Борисов. Плевнелиев внуши и друго – че ако резолюцията била с "партньорски тон", сме щели да я изпълним по-добре.

Плевнелиев: Еврофондовете отиват за всички, а не за да хранят вампири

„Написаното в резолюцията за България не е ново, то е написано в докладите на Европейската комисия, на Европейския съвет… ...

Прокуратурата оставя съмнения за селективност, но от друга гледна точка действа на високи обороти, не беше така преди години, обобщи Плевнелиев. "Половината от българските олигарси са ударени жестоко, но другите не са", каза още той. И веднага пак направи завой – не можело главният прокурор да е виновник, че няма разбирателство за дългосрочни цели в парламента.

Днес държавният глава нарушава Конституцията – той няма право да иска оставките на правителството, парламента, министър-председателя и главния прокурор, убеден е Плевнелиев. И обясни как като бил президент през 2013 година, когато имало големи протести заради сметките за ток, той поканил всички заинтересовани, дискутирано било какво да се направи и сега имало либерализация на енергийния пазар – българските потребители можело да си избират доставчик.

Интересен е и погледът да Плевнелиев за ситуацията у нас – трябвали редовни избори, ГЕРБ да мисли за държавата дори да пострада политически, а популисти били Румен Радев, Мая Манолова и Слави Трифонов. Корнелия Нинова обаче давала заявка да не е популист.

Що се отнася до коронавируса, Плевнелиев обясни – не трябва да се затваряме, но трябва да пазим рисковите групи. И посочи, че вероятно България ще се окаже една от най-малко засегнатите от пандемията държави икономически – щяло да се види от статистиката на Европейската комисия. 2008 година нямаше пари, сега банките ни са добре подготвени ликвидно – надявам се да е по-леко, обобщи експрезидентът.

Атанас Семов: Резолюцията на Европейския парламент е едновременно шамар и надежда

“Шамарите трябва да се раздават с думи и политически оценки. Това направи и Брюксел на два пъти тази седмица. Това, което видяхме...

Ако България реши да вложи няколко милиарда, със сигурност такива като Microsoft ще дойдат и при нас, коментира Плевнелиев новината за инвестицията на компанията на Бил Гейтс в гръцката икономика. Нобелов лауерат по икономика изработва програмата за развитие на Гърция до 2030 година – има дебат там, ще ми се при нас да бъде така, но не е, каза експрезидентът.

Росен Плевнелиев изрази притеснение и за деескалацията на отношенията между САЩ и ЕС заради Тръмп. България има нужда от либерализация, от газ, от тръби, които идват отвсякъде и отиват навсякъде, посочи той. И предположи, че при втори мандат на Тръмп ще има санкции за "Турски поток", но "нас ни пази ЕС, защото спазваме европейското законодателство".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Антон Хекимян vs Борис Бонев: Лют спор за бюджет, паркоместа и заплатите на общинарите

Сандов: "Зелено движение" беше изолирано от ПП-ДБ

Даниел Лорер вижда игра между ГЕРБ и Румен Радев

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика