Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Плевнелиев пред FAZ: Русия се опитва да разруши ЕС отвътре

27 декември 2016, 13:06 часа • 3085 прочитания

Според президента Росен Плевнелиев Русия се опитва по най-различни начини да дестабилизира ситуацията в ЕС.

В интервю за германското издание „Франкфуртер алгемайне цайтунг“, цитирано от Труд, Плевнелиев коментира, че „има множество индикации за руско финансиране на антиевропейски партии и медии в България, както и в други европейски държави“ като по този начин Москва се стреми да „разруши отвътре ЕС“.

Според Плевнелиев Русия се опитва да постигне същата цел, каквато някога си е поставял СССР, но на нова идеологическа база - „отслабването на Европа и разпространяването на съмнения по отношение ценностите на демокрацията и върховенството на закона“.

Москва преследва тази цел и в интернет, посочва Плевнелиев. Той заявява, че когато още преди няколко години е предупреждавал за руската политика, чиято цел е систематично да насърчава в интернет отхвърлянето на европейските ценности, някои политици все още са определяли неговите предупреждения за преувеличени.

„Днес обаче за никого не е тайна, че тази политика е организирана и провеждана с ясната цел да бъде дестабилизиран ЕС. На хората трябва да бъде обяснено какво се случва и какво цели руската пропаганда", казва още българският президент.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес