Плевнелиев: Всички опорни точки на Путин паднаха

6450
Плевнелиев: Всички опорни точки на Путин паднаха
Снимка: БГНЕС

В Баку се провежда Десетият глобален форум. Темата на тазгодишното издание на инициативата е "Светът днес: Предизвикателства и надежди". В азербайджанската столица присъстват повече от 350 участници от над 60 държави, сред които и над 50 настоящи и бивши президенти и премиери.

"Огромна е разликата между начина, по който се говореше за Русия на този форум преди 5 години и специално преди войната в Украйна и днес. Държавите тук в региона казват – всички опорни точки на Путин паднаха", каза Росен Плевнелиев – президент на България (2012-2017), пред БНТ.

Плевнелиев беше категоричен, че има невероятна промяна в Централна Азия и че масово расте недоверието към Путин. Той подчерта, че никой не вярва на руския президент и че държавите в Централна Азия не желаят да признават каквито и да е руски завоевания в Украйна, за да не се създаде прецедент.

ОЩЕ: И Казахстан няма да признае т.нар. референдуми в окупирана Украйна

Експрезидентът обаче каза и, че има голям страх какво точно ще се случи с тази война, защото сега ситуацията изглежда като безизходица - ако Путин победи, Украйна може да престане да съществува, което ще е много опасен сигнал за всички бивши СССР републики. Ако Путин обаче загуби, може да се стигне до разпад на Руската федерация - най-голямата ядрена сила в света.

Сред основните теми са предизвикателствата пред процесите на глобализацията, енергийната трансформация, климатичните политики, както и интеграцията и бъдещето на Западните Балкани Африка. Участници и модератори на дискусиите са президентите Петър Стоянов и Росен Плевнелиев.

Коментар №1 на седмицата: Плевнелиев е шокиран. Но вие сте само приятно развеселени

Публикуваме най-четените и харесвани коментари тази седмица. Този коментар събра над 10000 ваши прочитания в Actualno.com.Има дни, в ко...

"След войната в Украйна Азербайджан се превърна в една от най-интересните и важни страни. Ние българите знаем прекрасно това, спомняме си газовите доставки, благодарение, на които България все пак изкара зимата", заяви Петър Стоянов – президент на България (1997-2002).

Форумът беше открит с реч на президента на Азербайджан Илхам Алиев, в която той призова за повече свързаност на Европа с южнокавказкия регион. Президентът потвърди амбициите на Азербайджан да увеличава енергийните доставки в посока Европа и обяви, че страната цели да се превърне и във фактор в сферата на зелената енергия. Азербайджан вече е подписал договор с Румъния, Унгария и Грузия за износ на електроенергия от възобновяеми източници. В първия ден на форума основна тема на панелите и дискусиите беше променящата се международна среда, в контекста на войната на Русия в Украйна.

"Форумът показва колко е важно тези страни, които от десетилетия или векове насам са заплашени от Русия, да се обединят и да действат заедно. За да целия свят узнае опасността на империализма и неговия манталитет. Трябва да сме обединени, ако искаме мир и демокрация", заяви Кери Кенеди, президент на фондация за защита на човешките права "Роберт Ф. Кенеди".

"Това, което се случва в Украйна, е световна война, нещо като Трета световна. Путин затова казва, че не воюва с Украйна и с украинския народ, а със Запада. И всъщност е прав – той иска да разруши фундамента, върху който е изграден Запада, Путин воюва със западната идеология, философия, икономика и начин на живот", заяви Виктор Юшченко, президент на Украйна в периода 2005-2010 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ПП изключи депутата Стоян Георгиев

Радев призова кабинетът да преосмисли решението за частна детска болница

Йотова критикува и частната детска болница, и промените в хазарта

Много войводи, малко четници: Станишев за разделението в ляво

Радев: Без социална справедливост всяко общество е обречено на несигурност

„Сиела Норма“ ще осигурява машинното гласуване на вота 2 в 1 през юни

Мая Манолова: С Григорова сме бойци - тя като синдикалист, аз като бивш омбудсман

Депутатите приеха ветото на президента върху Закона за насърчаване на инвестициите

Парламентът прие измененията в договора за самолетите F-16

Ваня Григорова: С Мая Манолова сме добре допълващи се вектори

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com