Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

По настояване на Радев: България няма да бъде задължена да изпраща военна помощ на Украйна

11 юни 2024, 12:17 часа • 10382 прочитания

Обща декларация на Б-9 няма да има и няма да видите моето име под нея. Това заяви президентът Румен Радев при пристигането си на срещата на върха в латвийската столица Рига в рамките на регионалния формат за консултации и диалог по въпроси на сигурността. Причината за това е, че липсва консенсус за изход от войната в Украйна.

ОЩЕ: По конспект: Румен Радев отново рецитира опорките на Путин за Украйна

Той обясни, че по негово изрично настояване текстът, че всяка страна трябва да предоставя военна помощ за Украйна, е бил променен и всяка страна може да избира сама каква помощ да предоставя - финансова, материална, или защо не хуманитарна.

"Считам това за успех в подкрепа на здравия разум и важна крачка в посока преместване на фокуса от търсене на решение на тази война от бойното поле, което е свързано с много жертви, разрушения и безконтролна ескалация, към търсене на решение чрез преговори, съобразно устава на ООН", посочи той.

ОЩЕ: Лозанов: Защо Радев не призовава Путин да прояви разум и да се оттегли?

Според него Украйна няма нужните материални, финансови и човешки ресурси, за да постигне целите си сама. "Изходие са два  - мирни преговори или допълнитетелни материални финансови и военни ресурси от НАТО", смята той.

Радев отказа да коментира темата за вота 2 в 1 и не поясни кога ще започне консултациите с партиите. 

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес