ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

804
ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков
Снимка: БГНЕС

Парламентарната група на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ внася искане за предсрочното освобождаване на председателя на Народното събрание Росен Желязков с мотиви за цялостното му поведение като ръководител на тази институция. От ПП-ДБ обявиха, че председателят на НС злоупотребява с власт и правомощия, и работи в интерес на политическия блок ГЕРБ- ДПС.

Втората парламентарна сила изброи мотиви към предложението за решение за освобождаване:

  • Нарушение при процедурата по предсрочно прекратяване мандата на управителя на Националната здравноосигурителна каса - Станимир Михайлов;
  • Системна злоупотреба с правото по чл. 48, ал. 5 от ПОДНС;
  • Нарушения при провеждане на парламентарния контрол по чл. 105 от ПОДНС.

„Продължаваме Промяната – Демократична България“ няма да спре да се бори България да се превърне в нормална европейска държава, посочиха от коалицията.

Още: "Възраждане" също иска оставката на Росен Желязков

През миналата седмица и БСП поиска оставката на председателя на Народното събрание Росен Желязков. Опозицията се оплака от натиск и цензура и настоя той да си тръгне от поста. „Искаме оставката на Росен Желязков. Случи се нещо потресаващо. Това е безпрецедентно погазване на правата на опозицията. Има смисъл, защото това е знак и сигнал, че не може да се процедира така в парламентарна република“, каза тогава лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Отговорът на Желязков не закъсня. Той обясни, че е издадена заповед сградата на парламента да не се ползва за предизборни мероприятия. По думите му това е мярка спрямо всички депутати.

Още: Желязков с първи думи за исканата му оставка (ВИДЕО)

„Фактите са ясни – ГЕРБ и ДПС саботират правосъдната реформа и жертва пада второто пращане по Плана за възстановяване и устойчивост. Законите са блокирани от ГЕРБ, защото са блокирани от комисии, чиито председатели са от ГЕРБ“, каза Николай Денков от ПП-ДБ.

Последва остра реакция и от ГЕРБ, и от ДПС. „И сега да кажат, че след като ГЕРБ по никакъв начин не е бил в управление до този момент – ГЕРБ бил виновен. Сглобка не може да има с хора, които не си дават реална представа за това, което са сътворили“, подчерта Бойко Борисов.

„Първо е редно, ако всичко, което се случи, се окаже вярно, ние няма да имаме диалог с тях. Ако се докаже и се види всичко – истина, обвързаности с контрабанда, с пудели, с пачки - специално ДПС няма да работи с тях“, обясни председателят на партията Делян Пеевски.

Още: БСП иска оставката на Росен Желязков

И докато първите, вторите и третите се караха в кулоарите, на председателски съвет беше отхвърлено искането на опозицията в дневния ред да влезе вот на недоверие към служебния кабинет. „Не беше допусната точката за вота на недоверие към служебното правителство с аргумент, че не отговарял на Конституцията. Единственият, който може да каже дали отговаря на Конституцията, или не, е Конституционният съд. Ще се обърнем към двете други политически сили, с които внесохме вота, да поискаме оставката на Желязков“, подчерта председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

В края на деня от БСП се срещнаха с Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и обявиха, че служебният кабинет е политически неспособен да произведе честни избори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Слави Трифонов срещу Борисов в София: ИТН подреди листите

"Никой не е доволен от министрите": Говори служебният министър на културата

Борислав Сандов повежда евролистата на "Зелено движение"

Изтича срокът за промени в партиите и коалициите за изборите

Ваня Григорова не затваря вратата за голямо ляво обединение за изборите

Красимир Вълчев предупреди, че идва "голяма ножица" за общините заради Асен Василев

Премиерът инициира среща по проблемите на педиатрията

ГЕРБ подреди листите, ето къде ще води Бойко Борисов

Главчев дава частната детска болница на ДАНС и прокуратурата

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика