Прагът за влизане в парламента си остава четири процента

38015
Прагът за влизане в парламента си остава четири процента
Снимка: БГНЕС

Народните представители приеха изборната бариера да остане 4%, предаде БГНЕС.

Текстът беше приет със 77 гласа "за", 7 – "против", а 5 се въздържаха. Депутатите от ГЕРБ останаха само малобройна група и те бяха единствените гласували "против". Мая Манолова заяви, че 4-процентната бариера е най-ниската в света.

Народните представители продължават работата по отделните текстове от новия Изборен кодекс, подготвен от Коалиция за България, вече повече от 9 часа.

Определянето на избраните кандидати от всяка листа ще се извършва според броя на получените преференции, като прагът една преференция да бъде валидна, ще бъде 7%, решиха депутати малко по-късно с приемането на конкретните текстове, касаещи пренареждането на листите. Това означава, че един кандидат може да се качи нагоре в листата, ако поне 7% от избирателите изрично отбележат предпочитанията си към него в бюлетината. При равенство редът в списъка ще се определя от ЦИК.

Към 17:00 часа опозицията от ГЕРБ поиска поименна проверка на кворума, но след нейното приключване се оказа, че в зала има 123 души и заседанието може продължи поне до 19:00 часа, както прие мнозинството по обед.

Окончателното отхвърляне на мажоритарния елемент бе един от най-значимите моменти в приетите днес текстове. Не се прие и предложението на управляващото мнозинство за разделянето на Варна на два многомандатни избирателни райони. Кандидат депутатите и занапред няма да бъдат задължени да попълват декларации, с които да заявяват своята сексуална ориентация и принадлежност към тайни обществена, каквото предложение направиха от "Атака".

Беше приет окончателно и начинът, по който ще изглеждат изборните бюлетини. На лицевата си част те ще съдържат наименованието и номера на Изборния район, наименованието на партията или коалицията, квадратче за поставяне на знак "X" или "V", отразяващ волята на избирателя, в което е изписан поредният номер на партията, коалицията или инициативния комитет. Бюлетината ще съдържа и имената на кандидатите от съответната кандидатска листа на партия, коалиция или инициативен комитет.

По предложение на ДПС се прие и предложение за правото на предпочитание (преференция) в пропорционалната листа. Третата по численост в парламента група вкара текст, според който при отказ от отбелязване на преференция, тя отива автоматично при първия в листата, а не се разпределя по равно измежду всички кандидати в листата. Според опозицията от ГЕРБ това предложение на практика бламира идеята за преференции изобщо, тъй като никой кандидат, който се намира по-назад в листата не би могъл да събере повече от първия в листата, след като той ще "спечели" автоматично гласовете на всички избиратели, отказали да посочат конкретни предпочитания.

Депутатите записаха още, че независим кандидат ще може да се регистрира, когато кандидатурата му е подкрепена от най-малко от едно на сто, но не повече от 1000 от избирателите с постоянен адрес на територията на изборния район. До сега за регистрация се изискваха 5000 подписа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика