Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Предателство, шпионаж или не идва от "Величие": Въпроси за подполковник Николай Марков

11 юни 2024, 16:30 часа • 13341 прочитания

"Всеки ден получавам по разузнавателни канали десетки клипове за износ на всякакви оръжия за Украйна. Не ги пускам в мрежата по много причини. Изпращам ги по засекретен канал директно в Москва, за сведение и разпореждане. Моята работа си я върша както виждате, нищо не ме спира". Думите са от публикация отпреди 1 година във фейсбук профила "Николай Марков" - профил, който се счита, че принадлежи на едно от двете лица на най-новата парламентарно представена политическа сила в българския парламент - "Величие".

Съосновател на партията е Николай Марков – бивш подполковник от Националната служба за сигурност, който е освободен поради налагане на дисциплинарно наказание "уволнение". Защо – в средата на лятото на 2007 година стана ясно, че Софийската военно-окръжна прокуратура (СВОП) е повдигнала обвинение на Марков, защото не е направил 50 лицеви опори – самият Марков го коментира пред медиите тогава. Марков е трябвало да направи опорите, защото му е наредено да докаже годно за служба в НСО физическо състояние – той твърдеше, че ги е направил, но от него е поискано да направи още 50 и тогава вече отказал. Беше му повдигнато обвинение по два члена от Наказателния кодекс - 372 ал. 2 и 378 ал. 2. Първият гласи, че който не изпълни заповед на началника си пред строя или по демонстративен начин, влиза в затвора за от 1 до 5 години. Вторият член касае обида на началник от подчинен – наказанието е до 3 години затвор и обществено порицание. Почти година по-късно e-vestnik съобщи, че има присъда срещу Марков – 1,5 години условно, с изпитателен срок от 3 години. Самият Марков се защити, че всичко му се е случило, защото е питал тогавашния президент Георги Първанов защо е дал чин генерал на хора без ценз и образование. Подполковникът обвърза присъдата с мандата на Първанов и като предупреждение.

Влизането на "Величие" в 50-тото Народно събрание на България предизвика моментално засилен медиен интерес – защото формацията натрупа популярност в социалните мрежи и не беше представена по почти никакъв начин в официални информационни източници (медии): Коя е партия "Величие", оказала се в битката за 50-ото Народно събрание?

Престъпление против републиката?

Публикацията относно изпращането на клипове за износ на всякакви оръжия за Украйна по засекретен канал до Москва предизвика въпроси – извършил ли е и извършва ли Марков престъпление против България като държава? Материята е покрита юридически в първата глава от особената част на Наказателния кодекс. Ето някои от текстовете там, върху които може да се разсъждава в ситуацията с Марков:

Чл. 104. (1) Който издаде или събира с цел да издаде на чужда държава или на чужда организация информация, представляваща държавна тайна, се наказва за шпионство с лишаване от свобода от десет до двадесет години, с доживотен затвор или с доживотен затвор без замяна. В този случай въпросът е дали това, което публикацията във Фейсбук посочва, че е пратено на Москва, е държавна тайна - това би следвало да установят съответните органи.

Чл. 105. (1) Който се постави в услуга на чужда държава или на чужда организация, за да ѝ служи като шпионин, ако не е извършил деяние по предходния член, се наказва с лишаване от свобода от пет до петнадесет години. Отново – дали описаното в публикацията на профила "Николай Марков" е шпионаж - вреди ли то на България? По същество шпионаж е "придобиване на поверителна или класифицирана информация за държава, организация и пр. по таен, конспиративен начин, без знанието и разрешението на обекта или притежателя на информацията". Това, което е пращано в Москва съгласно информацията, така ли е придобито, при описаните условия?

Най-важното в цялата ситуация – дали профилът "Николай Марков" е доказано на съоснователя на "Величие" Николай Марков и той ли в лично качество е написал публикацията за оръжията за Украйна?

Припомняме, че в рамките на половин месец след като издирваният от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин нареди на армията си да нахлуе в Украйна, Русия обяви България за неприятелска държава – ПОДРОБНОСТИ!

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес