X
 
 

Предложението на Манолова за асистент за хората с увреждания над 90% бе отхвърлено

3275 1
Предложението на Манолова за асистент за хората с увреждания над 90% бе отхвърлено
Снимка: БГНЕС
Проектозаконът на обудсмана Мая Манолова за личната помощ беше отхвърлен от Националния съвет за интеграция на хората с увреждания.

Проектът, за който настояваха майките, беше отхвърлен с основния мотив, че това е закон на парче, който няма да допринесе за общата интеграция на около половин милион хора с увреждания в България. Протестът на майките, които от април направиха палатков лагер край парламента, продължава.

Майките на деца с увреждания искат електронна здравна карта

Ние настояваме за електронна здравна карта, чиято липса също е причина да има много нереални ТЕЛК-ове. Това заяви пред БНР Вера Иванова...

С проекта се предлагаше всички хора с увреждания с над 90 на сто намалена трудоспособност да получават право на личен асистент. Манолова каза, че в момента по асистентски програми се подпомагат 14 000 души, а с промяната на закона от това ще се възползват всички 77 000.

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков заяви, че след като не е бил подкрепен, законопроектът няма да бъде внесен за обсъждане в парламента.

Около 100 милиона лева допълнителен ресурс ще е необходим, ако законът бъде приет, стана ясно при представянето му пред Националния съвет.

Борисов: Явно средствата за хората с увреждания не се разпределят правилно (Видео)

Исках да сменя министъра, защото мислех, че не се разбират, но щом го харесват, да остане. Ще стигнем до момента, в който ще отпуснем п...

Омбудсманът Мая Манолова обясни, че това е най-нискобюджетният вариант, но за сметка на това ще обхване всички 77 000 души, които в момента получават добавка от 90 лева за чужда помощ.

Хората с увреждания ще имат право да изберат дали да продължат да получават тази пари или ще кандидатстват по новия закон и ще преминат през индивидуална оценка.

"Но реално законопроектът е разчетен, ако всичките 77 000 души кандидатстват като тези, които в момента не са обхванати от никакви програми, тези с по-леките увреждания е предвидено във финансовата обосновка, че ще получат по два часа дневно лична помощ или това са по 42 часа месечно. Тези групи са условни, те не фигурират в проекта, защото конкретната потребност на всеки човек ще се установява след индивидуална оценка, така че никой не е предварително поставен в определена група. Само правя една справка - с наличният сега финансов ресурс реално по програми за лични асистенти се подкрепят 14 000 души".

Според Мая Манолова този закон "ще бъде една тухла, която ще реши един проблем, ще бутнем една тухла от стената и по този начин ще покажем, че стената пред хората с увреждания може да бъде съборена".

Задънена улица в преговорите между протестиращите майки на деца с увреждания и държавата

Без резултати премина срещата на протестиращите майки на деца с увреждания и омбудсмана със социалния министър. Бисер Петков обеща, че ...

Actualno.com

Етикети:

Последно в Актуално