Председателят на ЦИК не иска гласуване по пощата, българи в чужбина може и да не гласуват

4917
Председателят на ЦИК не иска гласуване по пощата, българи в чужбина може и да не гласуват
Снимка: БГНЕС

Организацията за парламентарните избори тече още преди да започнат консултациите при президента. Това заяви председателят на ЦИК Александър Андреев.

От думите му обаче стана ясно, че се работи по обичайни неща – книжа например. Той не спомена за работа по здравни протоколи, но изненадващо или не посочи, че и сегашната изборна нормативна уредба давала цялата основа на ЦИК да стъпи в организацията на вота. Припомняме, че всички извънпарламентарни партии, които бяха на консултации при президента, поискаха видеонаблюдение на броенето на бюлетините, а повечето се застъпиха и за гласуване по пощата, което ще изиска промяна в Изборния кодекс.

Христо Панчугов: Гласуване по пощата у нас ще е абсурдно

„Отговорността за провеждането на предстоящите парламентарни избори и подготовката на държавната администрация в условията на пан...

Според Андреев, що се отнася до гласуването по пощата той заяви, че там където се прилага, имало големи традиции. За този процес трябва активна регистрация, да може да се пусне вотът преди изборния ден, когато ще се гласува на място. В България тези въпроси не са поставяни никога като форма. Считаме, че сроковете са прекалено къси (за гласуване по пощата), каза Андреев, който настоя първо да има експериментално гласуване и чак след това да се мисли дали гласуването по пощата да бъде узаконено.

Андреев предупреди и, че е възможно заради пандемията в дадени държави българите да не могат да гласуват – зависи какви са правилата за поведение, налагани от съответната държава. Няма как да разкрием секции на територията на друга държава, ако това не отговаря на прието от нея фактическо положение, което е узаконено по местните норми, обясни той.

Трябват и промени в Изборния кодекс, за да може карантинирани заради COVID-19 да гласуват с подвижна избирателна кутия. Няма как да стане с подзаконов нормативен акт, категоричен беше Андреев. Той увери, че ако бъде направена промяна специално за карантинираните, ЦИК ще се съобрази и ще я изпълни.

На въпрос на БНТ може ли да се организират изборите за 28 март, отговорът беше, че която и да е датата, изборите ще бъдат организирани.

Кога ще са парламентарните избори и кой печели - от коронавируса и датата?

Кой печели от датата на парламентарните избори? Този въпрос се превърна във водещ в политическия ни живот през изминалата седмица. ГЕР...

Що се отнася до машинното гласуване, още няма договор – изпълнителят подготвял още документи и да се представи гаранция. Ето и офертите на кои фирми бяха отговорени – ТУК. А попитан дали ще има машинно гласуване, отговорността беше прехвърлена на доставчика. Ще бъдат доставени 9600 машини, за секции с над 300 избиратели, на цена около 43 милиона лева.

При всички случаи допълнителните здравни мерки, които ще трябва да бъдат предприети, ще рефлектират върху цената на изборите, призна още Андреев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика