Преференциални рокади в листите - фуболен съдия и студентка полиглот са шампиони

13178
Преференциални рокади в листите - фуболен съдия и студентка полиглот са шампиони
Снимка: ГЕРБ

Преференции за кандидати разместват партийните листи в страната и депутати ще станат хора, които са били на по-задни позиции. По закон за да бъде пренаредена листа, даден кандидат трябва да събере лична подкрепа от над 7% от гласовете за листата в дадения избирателен район.

Едно от челните места по преференции бе заето депутатът от ГЕРБ Стефан Апостолов. Бившият футболен съдия, син на кмета на Симитли Апостол Апостолов, бе на последното 22-о място в листата на ГЕРБ в Благоевградския регион. Той обаче влиза със сигурност в 45-ото НС, защото има над 9000 преференции. От тях само от Симитли са 5 300.

Водач на листата е Росен Желязков, а за другите две места битката е ожесточена, защото с голям брой преференции са Александър Мацурев - Банско, Георги Динев - Петрич и Стоян Стоев от Сандански.

Emerging Europе: Нестабилно правителство в България ще подкопае влизането в еврозоната

Неубедителните парламентарни избори в България помрачиха перспективите за жизненоважни икономически и институционални реформи, необходи...

Преференциите преподреждат листите на Демократична България и БСП в София, показват протоколите в столицата.

Бившият депутат и бивши лидер на СДС Мартин Димитров, който беше пети, и Иво Мирчев от "Да, България", който беше трети, пренареждат листата на Демократична България в 24-и избирателен район. Двамата изпреварват Цецка Бачкова (ДСБ) и Стефан Тафров ("Да, България"). В столичния 23-и избирателен район икономистът Георги Ганев, който също като Димитров е кандидат от гражданската квота, успява да размести листата. Така той измества от второто място Антоанета Цонева от "Да, България". Но тя също ще стане член на парламента.

Размествания има и в листата на БСП в 24-и избирателен район. То е в полза на седмия в листата Борис Цветков, който измества втория в нея - бившия депутат от 44-ото Народно събрание Димитър Данчев.

Най-много преференции от ГЕРБ във Велико Търново събира третият Димитър Николов – 3219, което автоматично го прави втори, след проф. Костадин Ангелов. Весела Лечева събира най-много преференции сред всички 241 кандидати във великотърновските листи. Личната си подкрепа са й дали 3863 от гласувалите за БСП.

Абсолютен рекорд по преференции постави депутатът Георги Станков, който и досега бе народен представител от ГЕРБ. При обработени 100% от протоколите той събира близо 13 655 преференции, въпреки че не е направил кой знае какво впечатление с парламентарната си дейност досега.

ЦИК прие искането на Борисов и още 7 кандидати да не бъдат депутати

ЦИК извади от списъка на избраните депутати шест души от ДПС и двама от коалиция ГЕРБ-СДС, сред тях е лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Т...

Студентка в Стопанската академия в Свищов също е в челната листа по преференции в листата на ГЕРБ-СДС в 3-и МИР-Варна. За поставената под номер 25 Славена Точева (на снимката по-горе, бел. ред.) преференциално са гласували 6805 гласоподаватели. Според официалната ѝ биография, младото момиче е полиглот, владее 4 езика и следва туризъм.

Във Варна има още една интересна рокада - в листата на Демократична България. Поставената под №3 там общинска съветничка Стела Николова е получила 4131 преференции при 1487 за водача Стоян Михалев и 409 за втория Стелиян Севастиянов.

С преференции от Пловдив-област влиза кандидатът на ГЕРБ от Асеновград Младен Шишков, който се нарежда автоматично на второ място след Дани Каназирева. Енко Найденов от БСП събира над 2500 преференции и от 11-то място става втори в пловдивската листа на социалистите.

Още: Народе, мерси за субсидията

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика