Преференции изчезват, от ЦИК се оправдават с "проверяваме"

32490
Преференции изчезват, от ЦИК се оправдават с "проверяваме"
Снимка: БГНЕС

Има ли изчезнали и непреброени преференции на последните избори? Във Facebook вече бяха споделени десетки такива случаи, а пред Actualno.com хора също говориха за „изчезнали” преференции – конкретно в подкрепа на Иво Божков, който беше кандидат за депутат под номер 23 от листата на Реформаторския блок в 24-ти МИР.

В студиото на Нова телевизия говориха също хора, които са проверили сканираните протоколи от Секционната си избирателна комисия. Такъв е журналистът от „Труд” Георги Ангелов. Как е разбрал – в неговата СИК срещу името на избраника му е сложена цифрата „0”. И Ангелов потвърди информацията на Actualno.com, че и други хора не намират преференциите си за Иво Божков. Подобен е и случаят на Гергана Бочкова, която казва, че е имало опит да се изчислят преференциите – видно от протокола, тъй като там са преправяни цифри на нула.

Резултатите от преференциите ще станат официално ясни най-късно на 9 октомври

Окончателните резултати от преференциите ще станат ясни най-късно на 9 октомври. Възможно е още утре да има яснота по въпроса, но това ...

Възможно е част от тези случаи да са отстранени, започна с обяснението говорителят на ЦИК Цветозар Томов. На въпрос защо са вписани грешно първоначало, Томов отговори, че не може да знае в коя СИК каква грешка има. Но той увери, че процедурата ще ги изчисти, тъй като има повторно броене и анализ, който да удостовери какво е станало. Не е ли сканираният протокол първичен източник на информация – на това питане Томов отвърна с мъглявото „стараем се да отстраним такива грешки”. Ако нещата са много зле, ЦИК може да отвори чувалите с бюлетините и да брои наново. Имайте търпение – днес ЦИК ще приеме решение за анализа и „вероятно” част от грешките ще бъдат отстранени. Всеки може да се обърне към ЦИК по такива въпроси, поясни ЦИК.

Искам да знам как петима души от пет различни партии се събират на края на деня и как решават 11, 8, 4 и т.н. да бъдат преправени на нула, избухна Бочкова. Имаше случаи с ненанесени случаи с преференции и на евроизборите – трябва да проверя и да се види колко са хванали моите колеги, продължи Томов. И пак подчерта – само ЦИК може да реши дали да се отварят пак чували с бюлетини, за да се брои отново.

Всеки интересуващ се може да провери по номера на секцията си протокола ѝ. Това става на сайта на ЦИК. Достатъчно е да изберете своя МИР и да кликнете горе най-вдясно на секция "Сканирани протоколи".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика