Преговорите за правосъдие: Незабавно прекратяване на мандата на Гешев

12096
Преговорите за правосъдие: Незабавно прекратяване на мандата на Гешев
Снимка: FB streem

Незабавно трябва да се прекрати мандатът на главния прокурор Иван Гешев. Това е водещото предложение сред идеите на "Демократична България" и ИТН, изложено по време на пряко предаваните преговори за правителство в раздел "Правосъдие".

"Трябва да се използват всички законови механизми да бъде прекратен незабавно мандатът на настоящия главен прокурор Иван Гешев и да се намали мандатът на главния прокурор от 7 на 5 години", заяви Надежда Йорданова от "Демократична България". "Промяна на правомощията му на законово ниво и да се ограничат само в повдигане и поддържане на наказателно обвинение, а всички останали функции максимално да бъдат ограничени", посочи тя. 

Първата мярка е закриване на Специализирания съд и Специализираната прокуратура. "За всички е ясно, че специализираното правосъдие се използва, за да се ударят тези, които са неудобни", подчерта Йорданова.

Според нея е необходимо да има независим съд, реформа в прокуратурата, която да стане ефективна и демократично отчетна, реформа в регулаторните органи така, че те да престанат да бъдат бухалка на властта, а да действат в обществен интерес.

Висшият съдебен съвет трябва да се състои от съдии, избрани от съдии. Това заяви доц. д-р Атанас Славов от Демократична България. Според него ВСС трябва да се раздели на две - прокурорски съвет и съвет на съдиите.По думите му политическото кадруване във ВСС трябва да спре. 

"Антикорупционната комисия КПКОНПИ привлича вниманието обикновено с действия отвъд законовите стандарти и в този вид няма как да продължи да съществува", посочи Атанас Славов.

Андрей Михайлов от ИТН припомни, че в 46 Народно събрание няколко пъти са "кръстосали шпаги с Гешев". Депутатите поканили главния прокурор на дискусия, а той заявил, че ще поиска Конституционният съд да обяви тази възможност за противоконнституционна. "В нашата програма е заложена възможността за пряк избор, но това пак е свързано с промени в Конституцията", каза Михайлов. 

От ИТН посочиха още, че електронното правосъдие е много важно - не просто видеоконферентна връзка, а протоколи от съдебни заседания, подаване на жалби с КЕП, възможност за бързо произнасяне, електронно призоваване. От партията смятат, че трябва да се криминализира злоупотребата с обществени поръчки.

По отношение на КПКОНПИ от ИТН предлагат или да се извади оперативната дирекция от ДАНС, или да се запази там, но с повишен контрол. Депутатите от ИТН смятат, че техният вариант е междинен между ДБ и БСП. Според Андрей Михайлов "кръгът контролирани лица е разширен до безумие".

"Народното събрание стана за смях със законите, които произвежда", заяви Ива Митева, председател на последните два парламента. Според нея трябва ЦИК тда бъде деполитизирана, а съставът да бъде намален до 7-9 членове. "Резултатите от изборите показват, че имаме проблем с изборната система и да направим анализ защо е тази апатия и протест и да проведем дебата дали не е нужна нова система", посочи Митева.

Филип Попов от БСП заяви, че имат няколко приоритета: възстановяване качеството на законодателния процес, закриването на специализирания съд и прокуратура, въвеждане на съдебен контрол върху отказа да се образува досъдебно производство срещу главния прокурор, превръщане на Комисията за КПКОНПИ от бухалка в нормално работещо звено.

"Гешев не го коментирам - това е целта на всички. Нямаме различия. Желанието е огромно, но голяма част от нещата са записани в Конституцията. С промени в Закона за съдебната власт може да докараме нещата донякъде, дори и докрай", посочи Иван Иванов от БСП.

Преговорите за правителство: Обединение около идеята Министерството на икономиката да бъде и на иновациите

Участниците в разговорите за съставяне на коалиционно правителство продължиха със съставянето на списъци с идеите, по които имат единод...

От "Продължаваме промяната" идеите обобщи Кирил Петков. "Обсъдихме с нашите 67 бъдещи депутати, че отиване към корупция е форма на предателство, бихме били абсолютно безкомпромисни да искаме най-строги наказания", каза той.

"Като министър на икономиката, на всеки разговор, свързан с инсвеститор в България, третото изречение беше липсата на правосъдие и корупцията. Думата корупция в момента е бранд, с която се свързва България", подчерта Петков.

Той изрази надежда, че ще се сложи край на лобизма и "ще имаме максимална хигиена".

"Бих се радвал главният прокурор, като направим мнозинство, той да си подаде сам оставката. Надявам се, че той гледа в момента. Време е да се оттегли, промяната е дошла с достатъчно мнозинство в парламента", каза още Петков по време на прякото излъчване на преговорите.

Участващите в преговорите партии се обединиха около следните приоритети:

Преговорите за кабинет: Какво предлагат отделните партии за икономиката? (ВИДЕО)

Започнаха разговорите за коалиционно споразумение между "Продължаваме промяната" и представители и експерти на още три партии - "Демокр...

- Реформа на ВСС и гарантиране на прозрачен избор;

- Закриване на специализирания съд и специализираната прокуратура;

- Промяна в правомощията на главния прокурор, съкращаване на мандата му до 5 г. и стъпки към прекратяване на мандата на Иван Гешев;

- Реформа на регулаторните органи;

- Реформа на Антикорупционната комисия и разделяне на две;

Евродоклад за законността в България – за Гешев виновен е комунизмът

Един от най-нетърпящите отлагане приоритети пред България е реформа на силовите структури, на правосъдието и то специално в борбата с к...

- Създаване на закон за личния фалит;

- Реформа на дейността на частните съдебни изпълнители;

- Промени в Закона за обществените поръчки.

"Необходима е нова постоянна парламентарна комисия за борба с корупцията", каза Лена Бориславова от "Продължаваме промяната". Според нея тази комисия трябва първо да направи анализ на системните проблеми в КПКОНПИ. Този анализ да бъде базата, на която да се поиска оставката на ръководството на Антикорупционната комисия и Сотир Цацаров.

Кирил Петков обобщи, че това е духът, в който би искал да се работи - да се постига съгласие по ключови теми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика