Президентска партия ли? Движение "Трети март" е с патент за шоу и дискотеки, не и за политика (СНИМКИ)

11954
Президентска партия ли? Движение "Трети март" е с патент за шоу и дискотеки, не и за политика (СНИМКИ)
Снимка: БГНЕС

Регистрацията на търговската марка "Движение Трети март" на Весела Лечева е напът да предизвика сериозен юридически скандал.

Припомняме, че преди дни публимно стана ясна заявената от бившия служебет министър на младежта и спорта марка, за която има спекулации в публичното пространство, че ще бъде платформата за бъдещата партия на президента Румен Радев

Оказва се, че всеки, който подаде заявление за регистрация в Патентното ведомство, може да оспори тази марка, а по информация на Actualno.com се очаква това да бъде сторено както от опозиционни политически партии, така и от някои управляващи формации.

Какви дейности може да развива "Движение Трети март"?

Според детайлна справка Патентното ведомство е дало регистрация на търговската марка „Движение Трети март“ на 5.12.2023 година. Документите за нея са подадени още на 4.08.2023 г. от бившият министър на младежта и спорта Весела Лечева.

Сигнал на бившият председател на Патентното ведомство Таня Найденова обаче разкрива, че тази регистрация може да се разглежда като нарушение на Кодекса на труда, два закона, практика и морал.

"Категорично трябва да се поиска заличаване на тази марка. Кои са те, че да присвояват националния празник? Нито е морално, нито е допустимо да се използва националния празник в личен интерес", разказа пред Actualno.com Таня Найденова.

Ето и фактологията - според документите "Движение Трети март" е регистрирано в класове 35, 38 и 41. Това е вид законова подредба, която представлява т.нар. Международна класификация на стоките и услугите за регистрация на марки (Ницска класификация), или иначе казано - всяка регистрация получава разрешение да развива конкретен вид дейности, съгласно този класификатор. 

Още: Без аватари: Радев ще е основен кандидат за политическа алтернатива, смята Димитър Ганев

Справка показва, че за трите регистрирани класа евентуалната бъдеща президентска партия на Румен Радев може да работи в следните сфери:

  • Клас 35: Реклама; управление и организиране на търговски сделки, търговска администрация; административна дейност - тук са включени дейности като маркетинг, реклама, счетоводни услуги и др.
  • Клас 38: Телекомуникационни услуги - включват дейности като радиопредавания, гласова поща, комуникационни дейности и др.
  • Клас 41: Образование; обучение; развлечение, спортна и културна дейност - включва широк набор от дейности, най-интересните от които са дискотеки, забавачки, калиграфски дейности, организиране на балове, лотарии, конкурси за красота, оркестри, театрални продукции, шоупродукции и др.

Припомняме, че един от учредителите на "Трети март" и евродепутат Петър Витанов вече отрече движението да е част от процеса по създаване на партия с такова име. Пред Actualno.com той отхвърли обвиненията в какъвто и да било лобизъм или натиск от страна на групата, която инициира създаването на регистрацията.

Спомени от Бареков

От архива на Патетното ведомство от 2014 година е видно, че регистрация на същата марка е поискал Николай Бареков, но е получил отказа заради противоречие на Конституцията и Закона, припомня ни Найденова.

"Сега се регистрира на същото основание. Как се е изменило тълкуванието на тези разпоредби от 2014 година насам, когато е спрян опит за регистрация на „Коалиция Трети март“. Съгласно изброените абсолютни основания за отказ от чл.11 ал.1 на Закона за марките и географските образци, знаци, които частично водят до заблуждение, такива които са противоречащи на обществения ред и добрите нрави, знаци запазени за използване от държавата (например гербове), публични институции или международни организации, също са изключени от регистрация поради обществен интерес", пише още тя.

Пред Actualno.com Найденова подчерта, че тогава Бареков е поискал да получи дейности от клас 45, в който вече действително са включени и политическите дейности, за разлика от регистрираното от Весела Лечева сдружение.

"Как през 2014 г. сме отказали именно заради текста за морала и добрите нрави, а сега какво се е променило, че да бъде регистрирана тази марка? Пак ще има завоалирани обяснения", коментира още пред Actualno.com бившата шефка на Патентното ведомство.

Решението за регистрация е в противоречие с два закона - Закона за търговските марки и промишлени образци и Закона за марките и географските образци, смята Найденова.

Още: Борисов: Абсурдно е да има импийчмънт, както и Радев да говори като партиен лидер (ВИДЕО)

Скандално и неморално е, че регистрираният от Лечева национален празник е подаден от нея да се използва за: услуги за политическо набиране на средства и финансово спонсориране, всякакви видове реклама и комуникации, търговска цел, икономическо прогнозиране, проучване на общественото мнение, консултации човешки ресурси, казва още Найденова.

Имало ли е натиск над ръководството?

Председателят на Патентното ведомство Владя Борисова беше назначена още на първото заседание на служебния кабинет на президента Радев през август 2022 година.

"Тази жена е калинка. Тя не отговоря за изискванията за 10 години трудов стаж в сферата на индустриалната собственост. Има обосновани съмнения и за образователния й ценз за заеманата длъжност. В случая възникват някои неизбежни въпроси и съмнения за зависимости и обвързаности, които водят до вземане на нелегитимни решения", твърди Найденова пред Actualno.com.

Коя е Таня Найденова?

Сигнализираща е бившият председател на Съвета на директорите на Държавната консолидационна компания (ДКК) и бивш шеф на Патентното ведомство в периода 2014-2015 г., където замени на поста Владя Борисова. Впоследствие рокадата се случи още веднъж и начело се завърна Борисова след назначение от служебното правителство през лятото на 2022 г.

Още: Върнаха проф. Владя Борисова начело на Патентното ведомство

Таня Найденова-Митове е и бивш общински съветник от БСП в София. Преди това - в периода 1998 г - 2014 г., тя е представлявала в Патентното ведомство различни български и чужди фирми. Завършила е "Право" в Московския държавен университет "М.В.Ломоносов", като е специализирала "Международно право".

Снимки: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика