Президентските избори наближават. Партиите все още мълчат за своите кандидати

2239
Президентските избори наближават. Партиите все още мълчат за своите кандидати
Снимка: Actualno.com/Todor Margaritov

Почти 10 седмици преди най-важния мажоритарен избор в държавата, има само една официално обявена двойка претенденти – настоящият президент Румен Радев и неговата вицепрезидентка Илияна Йотова. Останалите партии или ще обявят кандидатите си в последния момент, или изобщо няма да имат номинации. Ето какво коменитраха по темата представителите на някои от големите партии към днешната дата.

„Кандидатурата за Петър Стоянов е слух, който върви от няколко месеца. Това е бил моят президент и е бил един от най-успешните, които България е имала. Не намирам за сериозно някой да се качва на гърба му”. Това заяви депутатът от „Изправи се БГ! Ние идваме!” Мария Капон. Според нея една такава кандидатура няма да бъде заплаха за протестните партии.

Наталия Киселова: На депутатите им липсваше предизборната кампания

В този състав Народното събрание месеци наред показваше, че на народните представители им е липсвала предизборната кампания и че се гот...

„Бившият министър-председател опитва да не остане в изолация. ГЕРБ има нужда да намери съмишленици. Това е трик, за да влязат в друго поле”, каза Капон. „В нашата организация има две граждански платформи. Ние нямаме решение кого ще подкрепим. „Изправи се БГ” категорично са го подкрепили. Искаме да видим и днешния знак на президента Радев”, добави Капон.

Румен Радев: Изборите ще бъдат 2 в 1 на 14 ноември

„Стратегията ни за президентските избори се обсъжда в момента. Ние сме коалиция от три партии. Обсъждат се всички варианти. В момента, в който сме готови с решението, ще го обявим”. Това заяви Антоанета Цонева от „Демократична България".

„Предстои кампания, която трябва да се свърже с избирателите. Тя трябва да каже ясно как ще бъде управлявана страната, с какъв дневен ред, с какви управленски приоритети и кои са хората, които ще поемат отговорността за управлението”, каза тя относно предстоящите парламентарни избори.

Запитана какво е вътрешното желание на партията и дали е правен анализ за това дали е по-добре за тях като брой депутати, ако те се явят с отделен проект или ако отредят водачески места в листите на Асен Василев и Кирил Петков, тя отговори: „Не искам по този начин да обсъждам поведението на Асен и Кирил. Решението, което трябва да се вземе е тяхно. В момента, в който Асен Василев и Кирил Петков престанат да бъдат служебни министри, те ще вземат своето решение. Оттам нататък разговорите между „Демократична България” и тях е нормално да започнат. Желанието ни е за пълно взаимодействие с двамата”.

Томислав Дончев: Бойко Борисов не е кандидатът на ГЕРБ за президент

Бойко Борисов няма да бъде кандидатът на ГЕРБ за президент, поне не и на тези президентски избори. Това заяви в предаването "Тази недел...

„По отношение на политики с тях се намираме на една и съща страница. Онова, което Петков предприе по отношение на ББР, е изцяло в синхрон с политиката на „Демократична България”, добави Цонева по Нова Телевизия.

„Нормално е за БСП да се интересува от политическите процеси. Нормално е да знаем дали президентът подкрепя проекта на Кирил Петков и Асен Василев. Той заяви, че няма да предаде левите хора”. Това заяви депутатът от БСП Александър Симов.

Според него един такъв проект не би имал голямо влияние върху БСП. „Темата за роенето винаги е травматична. Чисто хипотетично ми е трудно да си представя такава нова партия. Тя би взела гласове от много и различни политически субекти. Не смятам, че може да съществува такава „всеядна” партия”, добавя Симов. Той добави, че има решение на Националния съвет на БСП за подкрепа на Румен Радев.

„Искаме да излъчим кандидатура за президент, която е алтернатива на Румен Радев. Няма да излъчваме силов човек, който да се саморазправи с нашите опоненти. Искаме да излъчим човек, който от ден първи да проведе разговор с нашите най-големи политически опоненти и да се опитаме да видим дали можем да намерим по някакви важни за България точки. Има няколко варианта за такъв човек”. Това коментира и Тома Биков от ГЕРБ.

„До момента сме обсъждали профила на нашия кандидат. Той трябва да е диалогичен човек. Човек, който да поеме отговорност и да направи първата стъпка за възстановяване на политическия диалог”, каза още той.

Румен Радев: Изборите ще бъдат 2 в 1 на 14 ноември

Предсрочните парламентарни избори и президентските избори ще бъдат 2 в 1 на 14 ноември. Това обяви президентът Румен Радев от Плевен, к...

„Името на Петър Стоянов за кандидат за президент се появи вчера след мое участие в БНР. На въпрос какво мисля за него, аз казах какво мисля – това е най-успешният български президент до момента, човек който е извадил страната от ръба на гражданска война. Това казвам и сега”, коментира Тома Биков. И добави: „Преди всички президентски избори след 2001 г. името на Стоянов винаги е част от обсъжданията на десницата. Включително и в момента. Това име се върти в общественото пространство. Нормално е всеки, който е загрижен за това да даде алтернатива на Румен Радев, да обсъжда и кандидатурата на Петър Стоянов”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика