Президентът не подписа указа за назначаването на Чолаков за шеф на ВАС

1640
Президентът не подписа указа за назначаването на Чолаков за шеф на ВАС
Снимка: БГНЕС

Очаквано държавният глава Румен Радев няма да подпише указ за назначаването на Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд (ВАС). Това заяви той пред журналисти преди да отпътува за посещение в Полша.

"Въпросът е принципен. Днес върнах избора. Очаквам предложението на Висшия съдебен съвет, съобразено с всички законови процедури и морални изисквания", заяви Радев, попитан от bTV с какви мотиви връща процедурата.

Първите различия в новия ВСС са вече факт

Ще стане ли Георги Чолаков председател на Върховния административен съд (ВАС)? Отговорът на този въпрос става все по-неясен, след като ...

Сега е на ход новият състав на ВСС, който трябва да прецени дали да гласува отново само Чолаков или втория кандидат - Соня Янкулова, или да започне процедурата отначало. Подобно мнение вчера (3 октомври) изказаха двама от новите членове на кадровия орган. Настоящият председател на ВАС Георги Колев смята пък, че съдебният съвет може само да прегласува номинацията на Чолаков.

Припомняме, че Чолаков беше избран с 20 "за" от стария състав на ВСС. И вероятно нямаше да има нищо скандално, но президентът Румен Радев намекна, че няма да подпише указа, защото новият председател на ВАС било редно да се избере от новия състав на ВСС.

Около избора на Чолаков имаше доста тъмни моменти – заради придобити от него с цесии имоти край морето, на територията на община Балчик - два в село Стражица, шест парцела в село Ляхово и три в село Гурково, които обаче той не е декларирал пред Сметната палата.

Чолаков каза следното по въпроса: "В началото на 2011 г. дадох в заем на свой приятел 50 000 лв. като договореното връщане на сумата от него беше 30 декември 2011 г. През месец декември 2011 г., поради неплащане на дължимата сума, той ми прехвърли вземания за същия размер на даденото от мен. Прехвърлените вземания бяха по 10 предварителни договора за придобиване на общо около 100 дка ниви в района на Община Балчик. Като цедент съм приел всички подписани от първите страни в договорите условия и в тях няма никакви уговорени лихви, като по този начин съм встъпил и в учредените вече от първите страни ипотеки с цел обезпечение на дължимото ми. Всички 10 сделки са идентични. Според условията предварителните договори стават окончателни през 2021 г. и това е причината тези земи да не са вписани в имотната ми декларация, подадена в Сметната палата, като съм декларирал само предварителните договори, по които съм встъпил като цедент и към момента въпросните имоти не са придобити от мен".

Съюзът на съдиите се възмути от ВСС заради избора за председател на ВАС

Няма как да не отбележим действията на Висшия съдебен съвет (ВСС), които поставиха под въпрос убедителността на проведения избор за пре...

Ще стане ли Чолаков председател на ВАС? Отговорът на този въпрос става все по-неясен след като някои от новите членове на ВСС изказаха противоположни мнения и на практика още от първия ден на своето встъпване в длъжност се разделиха в позициите си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика