Президентът призова армията да бъде политически независима (ВИДЕО)

33471
Президентът призова армията да бъде политически независима (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

"Безмълвието днес може да струва скъпо утре. След десетилетия на пренебрежение, българската армия трябва да заеме своето достойно място в системата на българската държавност и това ще стане. Армията ни е призвана да бъде стожер на стабилност и държавност". Това заяви президентът Румен Радев по време на словото си за Деня на храбростта, подчертавайки, че армията не трябва да бъде политически обвързана.

Припомняме, че съвсем наскоро премиерът Бойко Борисов заговори за намеса на армията, в контекст на скандала "Апартаментгейт" и с цел да бъде посочено как по време на управлението на ГЕРБ има свобода на медиите и по принцип, а иначе можело да бъде по-страшно.

Народни обичаи на Гергьовден: Днес всяка капка дъжд е жълтица

Свети Георги Победоносец е един от най-почитаните светии в България. Той е покровител на земеделските стопани и войниците. В тази връзк...

"Днес окончателно се простихме с илюзиите, че членството в отбранителни съюзи без развитие на собствени способности е достатъчно условие за гарантиране на сигурност. Когато въоръжените ни сили са поставени най-сетне във фокуса на финансовата политика на държавата, сме изправени пред ново изпитание - да трансформираме парите за армията в съвременни отбранителни способности, ефективно и ефикасно. Тази цел изисква ясна визия, прозрачност и зачитане на военната експертиза. Защото сложността на съвременното военно дело и технологии изисква не само интензивен диалог между държавното и висшето военно ръководство, но и активна и принципна позиция на българския генералитет. Чест и слава за Българската армия и за всички славни българи. Честит празник на хората с пагони! Да живее България", каза още Румен Радев.

С мощно "ура" строените представителни блокове посрещнаха знамената светини и бойните знамена на Българската армия, които по-рано бяха тържествено осветени пред храм-паметника "Св. Александър Невски".

С фанфари на площада посрещнаха и президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев. Командващият парада е генерал-майор Иван Лалов.

Във въздушният компонент на парада участват вертолети и самолети, които са на въоръжение във вертолетната, транспортната, учебната и изтребителната военна авиация: вертолетите Ми-24 и Cougar и самолетите "Спартан", "Пилатус" и МиГ-29.

На площада преминаха 48 образци на видове бойна техника, на въоръжение в Сухопътните войски, служба „Военна полиция“ и зенитно-ракетните военни формирования на Военновъздушните сили: бронирани леки автомобили с повишена проходимост „Мерцедес” G 270FB-6, бронирани машини "Хамър", бойни бронирани колесни машини Commando select и Guardian, бронетранспортьори БТР-60 ПБ, 152 милиметрово оръдие гаубица Д-20, реактивна система за залпов огън БМ-21 „ГРАД”, 122 мм самоходна минохвъргачка Б1-10 „Тунджа”, 122 милиметрова самоходна гаубица 2С-1 "Гвоздика“, бойни машини на пехотата БМП-23 и БМП-1, танк Т-72, тактически ракетен комплекс "Точка", зенитно-ракетен комплекс "ОСА", брониран автомобил SAND CAT, транспортно зареждащи машини на зенитни ракетни комплекси С-125 „Нева“ (SA-3) и С-200 „Вега“ (SA-5) и пускови установки от състава на зенитно-ракетен комплекс С-300 (SA-10).

Каракачанов каза, че ще ни е тежко да платим наведнъж новите F-16

Ако бъдат представени непосилни условия – например еднократно плащане и висока цена, това са тежки условия. Така военният министъ...

Клубът за военно-исторически реконструкции „Братя по оръжие“ представи техника от периода на Втората световна война: четириместна командирска кола "Кюбелваген Феномен Гранит-30" (от 1936 г.), 12-местен триосен камион "Щайер 640" (от 1940 г.) и 4-местен джип „Кюбелваген Фолксваген тип 82-КДФ“ (от 1943 г.), както и мотоциклети „Цундап-КС 750“ (от 1942 г.), „BMW R75“ (от 1943 г.), „BMW R12“ (от 1940 г.) и „BMW R35“ (от 1940 г).

За първи път в празничния ден жителите и гостите на столицата ще могат да разгледат образци военна техника на Сухопътните войски на статичен показ на ул. „Княз Александър I“, а който проявява интерес към службата в редиците на Българската армия ще може да получи информация на щанда на Централното военно окръжие - част от националната кампания „Бъди войник”.

В парада участваха Гвардейският представителен духов оркестър с духовите оркестри на видовете въоръжени сили; знаменен взвод на Националната гвардейска част със знамената-светини и 10 представителни блока с бойните знамена на: Военна академия „Георги Стойков Раковски”, Националната гвардейска част, Националния военен университет „Васил Левски”, 61-ва Стрямска механизирана бригада и 101-ви Алпийски полк – Смолян от състава на Сухопътните войски, на Военновъздушните сили, Военноморските сили, 68-ма бригада „Специални сили, Мобилната комуникационно-информационна система от състава на Съвместното командване на силите и Служба „Военна полиция“.

При изпълнението на националния химн по време на парада бяха изпълнени 20 артилерийски салюта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Последен ден за регистрация на партиите за изборите 2 в 1

Кабинетът "Главчев" на първа среща със земеделския сектор

Делян Пеевски лично поканил Елена Йончева да влезе в листата на ДПС за евровота

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика