Президентът ще предложи конституционна промяна

9106
Президентът ще предложи конституционна промяна
Снимка: БГНЕС

Президентът може да внася промени в конституцията и аз ще се възползвам от това си право. Дебат за конституционна промяна ще има, заяви пред bTV президентът Румен Радев.

Той поясни, че има предвид чл. 154 от Конституцията, според който президентът има право да внесе промени в Конституцията.

Радев: Българите ще живеят достойно, когато научат политиците да живеят само от заплата

Българите ще живеят достойно, когато научат политиците да живеят само от заплата. Това каза президентът Румен Радев, в интервю за преда...

При подписването на указа за назначаването на новия главен прокурор Иван Гешев Радев заяви, че ще започне дебат, свързан с прокуратурата и мястото й в съдебната система.

Във времена, в които разделението на властите се изпразва все повече от съдържание, НС гласува лобистки закони, когато се шири безнаказаност на корупцията, ние трябва да преосмислим ролята и мястото на институциите, заяви президентът Радев и посочи, че трябва да се неутрализира и обезвреди паралелната власт, която действа зад фасадата на институциите.

За избора на нов главен прокурор

Изборът на главен прокурор не е нещо абстрактно – начинът на вземане на решение, на случване на нещата има пряко влияние върху живота на занапред, върху живота на нашите деца, коментира още президентът. Той изрази надежда гражданското общество да осъзнае своята сила.

Радев заяви, че не е подписал указа за Гешев първия път, защото не е имало състезателна процедура. Според него подобни процедури липсват и при изграждането на магистралите. Държавният глава добави и, че не се бил страхувал от процедура по импийчмънт и затова подписвал втория път - искал само да е достоен президент. Чул бил и протестиращите пред Президентството, но работел само с аргументи, а отделно даде съвет хората да изискват от политиците, не да им се молят.

Манолова: Борисов симулира реформа и заблуждава народа

"От сутринта премиерът Борисов събра ритуално министрите и започна да разказва баснята за промени в НПК и Закона за съдебната власт, с ...

Що се отнася до коментара на премиера за брата на новоизбрания главен прокурор, Радев каза, че полк. Георги Гешев има дълга кариера, много преди Иван Гешев да бъде избран за ръководител дори на Специализираната прокуратура. Много преди моето избиране за президент аз съм с прекрасни впечатления за него, но отдавна той не е част от моята пряка охрана, заяви още Радев.

Изборът на изтребителите F-16

Относно модернизираното на армията президентът коментира, че за него няма значение дали ще са изтребители на „Грипен”, „Юрофайтър” или F-16. Правителството погази открития честен конкурс за изтребителите, посочи президентът.

България трябва да защитава своя национален интерес и суверенитет, независимо каква е цената, каза в заключение президентът.

За "Турски поток" и отношенията с Русия

Президентът иска гражданите да имат право на индивидуална конституционна жалба

Резултатите и предизвикателствата, свързани с правото на индивидуална конституционна жалба, обсъди държавният глава Румен Радев на срещ...

Според президента ние не трябва да се мотивираме от заплахите на Владимир Путин за "Турски поток", а от собствения си интерес. Попитан дали вярва на шпионския скандал с Русия, той заяви, че не коментира чужди служби.

"Ние, българите, с нашите пари плащаме, за да може руския газ да стигне до Европа. Трябва да има мотивировка за формиране на цените. Не виждам анализ на оценката на риска - дали ще си върнем парите, кога ще стане. Надявам се най-сетне да се построи интерконектора с Гърция, който да даде макар и минимална диверсификация", каза Радев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Осъдиха бившия депутат от ДПС Димитър Аврамов за подкуп

Бивш човек на Радев: Боричкат се две козлета, но всички на моста ще паднат във водата

Ще има отстъпления от списъка с министри: Политолог за ротацията

"Недопустимо, противоконституционно e": За грешките на преговарящите при президента говори доц. Наталия Киселова

Правителство или предсрочни избори: Габриел отива при Радев с окончателно решение

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

ЦИК обяви обществена поръчка за евроизборите с една особеност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика