Природозащитници: Борисов бетонира беззакония в полза на бившата си половинка

7104
Природозащитници: Борисов бетонира беззакония в полза на бившата си половинка
Снимка: БГНЕС

Скандални промени в Закона за туризма прие Министерски съвет на заседанието си днес (7 ноември). Това казват в писмо до медиите от коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България“. Съобщението, че правителството одобрява законопроекта, е качено на официалната страница на Министерския съвет.

Според тях, с новите текстове се извършва скрита приватизация, като се подаряват публични земи за вечни времена. Пред Actualno.com от "За да остане природа в България" казаха, че текстовете са добавени в нарушение на закона - без обществени консултации.

Премахват незаконен ски влек от ски зона Банско

Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) постанови премахването на едно от съоръженията в ски зона Банско. Това стана факт с...

"В държавни и общински гори ще може да се строи инфраструктура, без да променя предназначението на земята или да се минават съгласувателни процедури, задължителни за всички други фирми и граждани. Всичко това ще става без търг и конкурс", пишат още организациите в "За да остане природа в България".

Те припомнят, че през 2012 година беше направен опит същите текстове да бъдат прокарани през Закона за горите. 

В писмото си природозащитниците цитират мотивите на Министерството на туризма, в които се посочва, че спорните промени са инициирани от курортен комплекс (КК) Пампорово. "Собственик на 84% от акциите на дружеството е Цветелина Бориславова, дългогодишна спътница в живота на министър-председателя Бойко Борисов. Промените ще облагодетелстват, разбира се, и други инвеститори, сдобили се със ски курорти в националните паркове Рила и Пирин и Природен парк "Витоша", пишат от "За да остане природа в България".

Показват филми, посветени на природата и опазването й

Шест филма, посветени на природата и опазването й ще се прожектират в специалната поредица на Дом на киното - "Човек и природа". Дваде...

Природозащитниците напомнят, че само преди седмица падна първата "министерска глава" заради сключване на договори със зет си, а "днес правителството извършва действия, които биха довели до облагодетелстване на свързано с премиера лице". Според природозащитниците, това е в състояние да компрометира България в навечерието на поемането на председателството на Съвета на ЕС.

"Нещо повече, само преди два дни премиерът Борисов заговори за разследване на "криминалната приватизация“, а днес прави същото – със специален закон увеличава приватизираните активи без дори да търси минимално плащане за тях. На практика със задна дата се прехвърлят вещни права, за които никога не е била плащана цена или минавана процедура. Това не само лишава държавата от възможността да получи такси или приход, не само подарява завинаги обществени ресурси на монополни структури, но и отваря широко вратата за нови беззакония, изпращайки сигнал, че всичко рано или късно ще бъде узаконено", категорични са от "За да остане природа в България".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Слави Трифонов срещу Борисов в София: ИТН подреди листите

"Никой не е доволен от министрите": Говори служебният министър на културата

Борислав Сандов повежда евролистата на "Зелено движение"

Изтича срокът за промени в партиите и коалициите за изборите

Ваня Григорова не затваря вратата за голямо ляво обединение за изборите

Красимир Вълчев предупреди, че идва "голяма ножица" за общините заради Асен Василев

Премиерът инициира среща по проблемите на педиатрията

ГЕРБ подреди листите, ето къде ще води Бойко Борисов

Главчев дава частната детска болница на ДАНС и прокуратурата

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика