Пробва ли ЦИК да елиминира алтернативи за изборите с процедурен трик?(ВИДЕО)

3324
Пробва ли ЦИК да елиминира алтернативи за изборите с процедурен трик?(ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова и партньорите ѝ в предизборната мрежа обжалват решението на Централната избирателна комисия от 27 януари, с което, според тях, се пречи на явяването на изборите на формации като „Изправи се.БГ“, „Демократична България“, „Отровното трио“ и др., защото не са партии, предава БНР. Според решението коалициите, които ще се явят на изборите, трябва да носят задължително името на едната от партиите в коалицията.

„По този начин партиите, които участват в ЦИК, това са партиите на статуквото, не дават възможност за ефективно участие на една нова формация. Така ще има проблеми с явяването на „Демократична България“. ЦИК написва правило, което не съществува в Изборния кодекс с цел да удари „Изправи се.БГ“ от участие в предстоящите избори“, каза Мая Манолова.

Партиите и коалициите подават заявления за регистрация за парламентарния вот до 17 февруари

До 12 февруари кметовете трябва да формират избирателните секции на територията на общините, до същата дата трябва да са назначени и Ра...

Според нея решението на ЦИК противоречи на чл. 128 от Избирателния кодекс, който дава възможност коалициите да имат различно име и дава за пример регистрацията на „Обединени патриоти“.

"Отровното трио" също изрази възмущение от решението на ЦИК във видеообръщение на адв. Николай Хаджигенов.

Демократична България също подава жалба до Върховния административен съд заради решението на Централната избирателна комисия (№ 1961-НС от 27 януари 2021 г.) за регистрация на партии и коалиции за участие в парламентарните избори на 4 април.

Парламентарни избори 2021: Кампанията започва на 5 март

Предизборната кампания за парламентарните избори започва на 5 март. Това става ясно от хронограмата за предстоящите избори, която ЦИК п...

В решението е записано, че “наименованието на коалицията може да съдържа само наименованието на една или няколко от партиите в състава на коалицията.” Условието е неясно, а тълкуването води в две посоки, е мнението на коалицията.

На първо място, ограничават ли се коалициите да включват в наименованията си изрази и думи, които са различни от наименованията на една или няколко партии в състава на коалицията? На второ място, въвежда ли се изискване в наименованието на коалицията задължително да се съдържа наименованието на една или няколко от партиите в състава на коалицията?

В жалбата си Демократична България цитира разпоредбите на Изборния кодекс, където преценката дали в наименованието на коалицията да се включват или не наименованието или абревиатурата на участващите в коалиция партии е предоставена на самите формации. Припомня и предходна практика на ЦИК, която е била в тази посока.

Освен че иска то ВАС да отмени цитираното изречение от решението, Демократична България отправя и искане до ЦИК, с цел бързина на процеса, комисията да преразгледа сама решението си в тази му част.

И Единна народна партия внесе жалба до ВАС срещу решението на ЦИК за допустимите наименования, с които партии и коалиции ще могат да участват в предстоящите парламентарни избори. „Опитите на Борисов да смачка конкурентите си започнаха. Идваме, за да го изметем от власт и той се страхува“, коментира Валентина Василева – председател на Единна народна партия. Подобно решение грубо погазва възможността за ясно идентифициране на граждански организации и обединения, добили вече своята популярност и разпознаваемост в обществото със своите имена. „Това е пореден жалък опит на управляващата ни мафия да предпостави изборните резултати още на старта, това е очевидно за всички. Няма да допуснем да се дискриминира гражданското участие в предстоящите избори“, категорична е Валентина Василева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Последен ден за регистрация на партиите за изборите 2 в 1

Кабинетът "Главчев" на първа среща със земеделския сектор

Делян Пеевски лично поканил Елена Йончева да влезе в листата на ДПС за евровота

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика