Проф. Иво Христов: Страната ни трябва да се върне към някакви базови цивилизационни стандарти (ВИДЕО)

24288
Проф. Иво Христов: Страната ни трябва да се върне към някакви базови цивилизационни стандарти (ВИДЕО)
Снимка: Actualno.com

Социологът и преподавател професор Иво Христов посочи най-важните законодателни промени, които трябва да предприеме следващото управление. Той направи живо включване в социалната мрежа Фейсбук, при което отговори на въпроси, които му бяха зададени от граждани.

Професор Иво Христов: България е неофеодална страна с елементи на силна нецивилизованост

"България не е капиталистическа държава, тя е неофеодална страна с елементи на силна нецивилизованост в много отношения. Много бързо за...

"Те са в няколко направления. Промяна на съдебната система в широкия смисъл на тази дума. Очевидно е, че досегашния модел води до криза. Той не е ефикасен. Ако някой си мисли, че с промяна на няколко закона ще промени функционирането на такава сложна система, очевидно не е наясно с естеството ѝ. Следва да бъде премахната голяма част от сковаващите всякаква инициатива на българите регулационни и разрешителни режими, които само на приказки предишни екипи и режими казваха, че ще премахнат, но не бяха премахнати. Държавата държи за гръкляна инициативите на нацията и по този начин контролира процесите за сметка на всички нас.

На трето място трябва да се има предвид, че големият проблем на днешното българско общество не е толкова в качеството на законите, а затова че никой не ги изпълнява. Масовото нагло, арогантно и пренебрежително отношение към правото в България е обща черта от горе до долу до последния човек на улицата. И златни да бяха законите, както е казал Хегел, законът не действа, човекът действа. В България има силна антилегалистка култура, която бива използвана на всички нива. Това е генерационен проблем, който още дълго ще стои.

На следващо място страната ни трябва да се върне към някакви базови цивилизационни стандарти. Твърде ниско слязохме по пътя на деградацията. Това минава през възстановяването на държавността, премахването на огромно количество паразитни държавни структури. Не знам дали знаете, но в България има 3-4% държавна собственост и още толкава общинска, а над 60% от БВП се преразпределя пряко или косвено през държавни и общински структури. Това е другото име на деспотизма, корупцията и клиентализма.

Няма нужда от огромно количество от държавните институции, могат да бъдат редуцирани, дейността им може да бъде дигитализиране. Само се говори за електронно правителство, но няма политически интерес да се въведе, защото огромна част хрантутници няма да обслужват дейността на всяка следваща политическа власт, независимо от нейната оцветеност. В страната трябва да бъде създаден субект на стратегическа промяна, който да извоюва в Европа и света съвършено друго място на България в международното разделение на труда и технологично разделение на труда. С тази примитивна икономика на смяна на мръсни чаршафи, произвеждаме само прислуга, трябва да извоюваме съвършено друго място. Това е алфата и омегата на спасението на страната.

Проф. Иво Христов и Комитет за опазване на българските паметници и националната памет обсъждат съдбата на Альоша

Новоучреденият Комитет за опазване на българските паметници и националната памет, който възникна като организиран отпор срещу призивите...

Проблемът е системен и трябва да бъде решен системно в битка. Истината е, че страната има твърде много неприятели в чужбина, няма голяма геополитическа сила, която да има интерес България да промени сегашното си жалко състояние. От това ще разберем до колко сме народ и елит, ако успеем да извоюваме или поне да започнем тази битка. В противен случай неразвитостта ражда неразвитост и така ще изчезнем някъде в края на това столетие, ако така продължават деструктивните процеси.

Това, което очертах, е трудна задача, колкото задачата за национално обединение. Гледайте на това, което ще се случи в неделя само като на първа стъпка. Ако ние желаем и сме изпълнени с тревога за бъдещето на нас и нашите деца, ако свързваме бъдещето си с тази страна, територия, това означава, че ние действително трябва да влезем в битка. Както е казал Наполеон, ако обстоятелствата са срещу нас, толкова по-лошо за обстоятелствата. Това означава да се изпълним със съвсем друг дух - с духа на победителите, защото Бог обича победителите!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика