Програма и коалиционно споразумение - вижте ги в пълен блясък

101867
Програма и коалиционно споразумение - вижте ги в пълен блясък
Снимка: БГНЕС

След днешния бурен ден на преговори, подписване на споразумения и уточняване на министерски постове, вече бяха публикувани и двата най-важни документа за бъдещето на страната. Това са коалиционното споразумение между ГЕРБ и Реформаторския блок и програмната декларация за управление, подкрепена от ГЕРБ, Реформаторския блок, „Патриотичния фронт” и АБВ. Предлагаме на вашето внимание основните акценти на двата документа.

Програмна декларация

И съставът на новото правителство е ...

Ясен е съставът на новото правителство, което тепърва ще бъде подложено на гласуване в Народното събрание утре, 7 ноември. Той излезе н...

В началото четирите политически сили посочват къде, според тях, българското общество очаква коренна промяна. Това са съдебната система, здравеопазването, образованието, пенсионната система, енергетиката, изборното законодателство и демографската политика.

Правосъдие – конкретните обещания са да се промени Закона за съдебната власт така, че ВСС да контролира съдиите, а Прокурорският съвет – прокурорите. За целта ще сегашният ВСС ще бъде разделен на Съвет, отговарящ за съдиите и такъв, отговарящ за прокурорите, които ще се избират пряко от квотите на съдиите и прокурорите. Обещава се и механизъм за обществен контрол върху работата на Главния прокурор. Конкретно ще се готвят промени в Изборния кодекс, за да се изчистят "мъртвите души" в избирателните списъци, да се въведе активна регистрация, да се ограничи корпоративният и купен вот, да се въведе машинното гласуване, да се създаде на преброителни центрове. И се обещава категорично да има референдум за въвеждане на задължително гласуване. Има и обещание да се узакони 10 хиляди български граждани да могат да предлагат законопроект на Министерския съвет или Народното събрание.

Икономика – конкретно се обещава подкрепа за износителите на иновативни продукти, подкрепа за туризма, за да стане приоритетен отрасъл, намаляване на бюрокрацията пред електронната търговия, въвеждане на електронни обществени поръчки и изработване на стратегия за развитие и защита на интелектуалната собственост. Обещание има и да се опростят процедурите за старт на малък и среден бизнес и да се намалят лицензионните режим „там, където е възможно”. Не се отстъпва и от политиката на ГЕРБ за „ниски нива на бюджетния дефицит и публичния дълг”. Запазването на Валутния борд също е изрично подчертано. Обединяването на НАП и Агенции „Митници” е включено в списъка, както и въвеждане на данък върху операциите на капиталовите пазари.Обещано е и ново законодателство, с което да се ограничи участието на офшорки в икономиката ни, без да се посочва в какви аспекти. Освен това България ще кандидатства за влизане в Европейския банков надзор, а конкретно за КТБ е поет следния ангажимент: „Нормативно регламентирана публичност на кредитната история на КТБ и нейните клиенти в рамките на българското и европейско банково законодателство и без специални закони само за този конкретен казус”.

Енергетика – ще се приемат стратегии за развитие до 2030 година и за енергийна ефективност до 2050 година. Залага се на удължаване на живота на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй”, ще се разработват „национални находища на природен газ и нефт” и ще се запази мораториума за сондажи на шистов газ чрез фракинг. „Южен поток” ще се строи само при спазване на Третия либерализационен пакет. Ще има програма за енергийна ефективност на многофамилните жилища, ще се дават енергийни помощи на 500 хил. семейства, ще се завърши либерализацията на пазара на ток и природен газ и ще се прави енергийна борса. Ще се избира и състав на ДКЕВР „по принципи, гарантиращи неговата политическа независимост”.

Транспорт – строеж на АМ „Хемус”, АМ „Марица”, АМ „Струма”, тунел под Шипка, Северната тангента на Софийския околовръстен път. За жп транспорта – реконструкция на София – Септември, Пловдив – Бургас (II фаза), Драгоман – София и Видин – София.

Родителните мъки свършиха - имаме коалиция

Малко повече от месец след изборите и безкрайни часове на преговори - коалицията между ГЕРБ и Реформаторския блок е факт. Споразумение...

Земеделие - тук личи обещанието да има законодателни мерки за ограничаване на незаконната сеч на горите. Ще бъде намален обемът на търговия със сурова дървесина и може да бъде наложен мораториум. Като приоритети за развитие се посочват животновъдство, зеленчукопроизводство и трайни насаждения, биологични производства. И за финал - преференциално подпомагане на млади фермери

Образование – впечатление прави точката: „Равнопоставеност и конкуренция на всички форми на училищно образование и улесняване на валидирането на знанията и уменията на учениците”. Тук възниква въпросът дали частните училища ще се изравнят с държавните по всички параметри. Патриотизмът в обучението и възпитанието на децата също е залегнал, но не с конкретна мярка. Въвежда се дуалната система в средното образование – обучение чрез работа. Обещава се и поне 50% от субсидиите за обучение с качеството на образование, без да се посочва какво се разбира под качество. Готви се и цялостна реформа в средното и висшето образование плюс реформа за дейността на Фонд „Научни изследвания”.

Социална политика – има обещание да се търси възможност да се вдигат пенсиите, но само възможност. Отлага се вдигането на пенсионната реформа за първа и втора категория труд най-рано до 2016 година. Има и ангажимент за въвеждане на почасово минимално заплащане. Ще се изработват индивидуални социални оценки на социално слаби български граждани и търсене на възможност за социалното им включване и осигуряване на заетост. И за финал – като демографски модел се възприема семейството с три деца, т.е. насърчаването със социални плащания ще е насочено към този модел.

Здравеопазване – приоритет номер едно е „Спешната помощ”, където трябва да се инвестира. Ще се преструктурира НЗОК, ще се задължи Здравната каса „да купува лекарства прозрачно и чрез конкурентна процедура” и ще се гони по-висока събираемост на здравните вноски.

Сигурност - на първо място е разделянето на ДАНС и ГДБОП. Ще се прави и промяна в Закона за МВР, като отново ще се въведе принципът на конкурсното начало за ръководните длъжности - в кариерата се расте само чрез конкурс.

"Протестна мрежа" към новото правителство: Внимавайте в картинката

Още преди новото правителство да бъде окончателно обявено и преди да бъде представена в подробности програмната декларация, около която...

Региони – акцент на инвестиции в подкрепа на развитието на Северозападна България, Странджа, Родопите и други погранични планински и полупланински слабо развити райони.

Държавна администрация – акцентът е електронното правителство. Основното обещание е въвеждане на електронно управление на здравеопазването, образованието, социалната политика, правосъдието.

Култура - изрично е посочено, че културата е национален приоритет. Ще бъде приета Национална стратегия за развитие на изкуствата, културните и творчески индустрии, културното наследство и културния туризъм 2014–2023 година. Ще се изготви и приеме нов Закон за читалищата. Обещана е и дигитализация на материално и нематериално културно наследство на България.

Обещано е и да бъде създаден Фонд за подпомагане на пострадали от бедствия и катастрофи. И друго апетитно обещание - "създаване на публична и законодателна среда, която да гарантира медийна независимост и медиен плурализъм", като "разпределението на публичния ресурс за медии да става по ясни правила, без опити за оказване на политическо влияние". А за финал - обещание да се направи Механизъм за гражданско участие при важни за страната въпроси с възможност за влияние върху управленските решения.

Коалиционното споразумение

Лукарски: Имам самочувствие и знания за икономически министър

Имам самочувствието, опита и знанията да поема поста на икономически министър, който е по-скоро мениджърки и координационен, отколкот...

Двете партии са ангажират да следват десет принципа: Върховенство на закона; Добро управление; Демократичност; Честност и отговорност към гражданите; Гарантиране на правата, сигурността и благосъстоянието на гражданите; Съхраняване и развитие на националната идентичност; Споделена отговорност; Прозрачност; Толерантност, недопускане на дискриминация и дезинтеграция; Противопоставяне на езика на омразата и националпопулизма.

Оттук насетне започва интересното – на основата на програмната декларация в срок от един месец се изготвя Програма за управление. Запазва се възможността да се допълва програмната декларация, но не и да се редактират вече приети приоритети. Задължително при допълване на декларацията трябва и ГЕРБ, и Реформаторите да са съгласни.

Как се вземат решенията от правителството – с консенсус, като същият принцип важи и за работата в парламента. Позиция с „особено мнение” се изразява само от лице, определено от съответната политическа сила – ГЕРБ или Реформаторския блок. Министри могат да бъдат и хора извън ГЕРБ и Реформаторския блок, но трябва и двете политически сили да са съгласни с предложената кандидатура.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика