X
 
 

Програмата на ГЕРБ и ОП: От съдебна реформа до увеличаване на заплати и пенсии

2582 5
photo of Програмата на ГЕРБ и ОП: От съдебна реформа до увеличаване на заплати и пенсии
Снимка: БГНЕС
Управленска програма от 21 страници, в която са записани приоритетите за реализиране по време на общото управление. Това е резултатът от преговорите между ГЕРБ и Обединените патриоти. Според съпредседателя на Патриотите Валери Симеонов това е символ, че двете партии се обединяват около общото си решение да управляват страната до 2021 г.

Сред записаните приоритети са минимална работна заплата от 650 лв. и средна работна заплата от 1500 лв. Образованието и здравеопазването са изведени като стратегически национални приоритети. Продължаване на съдебната реформа също е сред записаните точки.

Документът започва с външната политика, където е записано, че ще се продължи неотклонно пътя на евроатлантическата интеграция. ГЕРБ и Патриотите се обявяват за запазване на единството на Европейския съюз. Според тях трябва да се задълбочи сътрудничеството между НАТО и ЕС.

Бъдещите управляващи споделят необходимостта от една по-радикална реформа на Дъблинския регламент, така че тежестта при обработване на молбите за международна закрила да не се поема само от държавите на предна линия. Присъединяването на България към Шенген също е приоритет за двете формации.

Друга важна точка в управлението на бъдещото ново правителство е Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.

В сектора на регионална политика ГЕРБ и ОП залагат на въвеждане на електронна винетка за леки коли и тол такса за изминато разстояние за тежкотоварните автомобили и други МПС. Приоритет ще е завършване на магистралния пръстен на страната и модернизацията на пътната мрежа.

Програмата за саниране на многофамилни жилищни сгради остава сред главните задачи и на бъдещия кабинет, като тя ще бъде разширена, за да обхване и тухлени многофамилни и еднофамилни сгради.

В социалната политика се дава заявка за гарантираме в рамките на мандата на минимална работна заплата от 650 лв. и средна работна заплата от 1500 лв. Социалните помощи ще се обвържат със заетост – всички в трудоспособна възраст, които получават помощи, трябва да се включат в заетост. Посещението не само на училище, но и на детска градина, ще бъде обвързано с изплащането на социални помощи.

Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще се увеличи до 180 лв. от 1 юли 2017 г., а от 1 октомври 2017 г. до 200 лв. Ще се преизчислят всички пенсии, отпуснати преди 2010 г. със средния осигурителен доход за 2009 г. със средствата спестени от неправомерно отпуснати инвалидни пенсии.

В сферата на сигурността и обществения ред като приоритет е изведена миграционната политика - осъществяване на политика за недопускане и връщане на незаконно пребиваващи чужденци и повишаване на капацитета на охрана на границата. Ефективно противодействие на тероризъм, организирана престъпност и корупция. Изработване на ефикасни програми за превенция на радикализацията и екстремизма, е друг основен акцент.

В сферата на финансите основна цел на страната е по-нататъшната интеграция в Европейската финансова инфраструктура. В програмата е записано, че Единният банков съюз и Еврозоната са единният ни път за развитие след изпълнение на всички критерии. Дотогава Валутният борд остава безалтернативен и неприкосновен. Ще бъдат запазени данъчните ставки на преките данъци и ставките и прагът за регистрация по ДДС.

Чрез председателството на ЕС през 2018 г. ще се направи и подготовка за адекватно участие в преговорите за бъдещето на кохезионната политика и за бюджета на ЕС след 2020 година.

В сектора на отбраната приоритет е увеличаване на разходите и достигане на ниво от 2% от БВП в края на предстоящия управленски мандат и активно сътрудничество с военно-патриотичните съюзи и други неправителствени организации за патриотичното възпитание на младежта и съхраняването на традициите на българската армия. Не става напълно ясно дали се има предвид организации, водени от последователи на Динко и Перата - "Български воински съюз „Васил Левски“ и "Българско национално движение "Шипка" например. Друг приоритет е въвеждане на военно обучение в училище и разширяване на възможностите за доброволна военна служба.

ГЕРБ и Патриотите са се обединили около нуждата от продължаване на съдебната реформа за гарантиране на ефективна, бърза и справедлива съдебна власт, както и приемане на нови Антикорупционен закон и нов Наказателен кодекс. Приоритет е и въвеждането на тримесечни доклади на главния прокурор и председателите на ВКС и ВАС пред Народното събрание

ГЕРБ и Патриотите се разбраха за обща управленска програма до 2021 г. (ВИДЕО)

Благодаря на преговорните екипи. Винаги съм считал демокрацията като нещо свято. По този начин на демократични и признати от всички за ...

Една от най-силните антикорупционни мерки е въвеждане на електронно правосъдие до края на 2018 г. ГЕРБ и ОП поемат ангажимент до края на 2018 г. да бъдат изпълнени 17-те препоръки от 10-годишния доклад по Механизма за сътрудничество и оценка.

В областта на образованието се дава заявка за удвояване на учителското възнаграждение до края на мандата. Ще се работи за промяна в системата на делегираните бюджети от 2018 г., като финансирането няма да зависи само от броя на децата, а и от качеството на образователният процес.

Основен приоритет пред здравеопазването е поетапна демонополизация на Националната здравноосигурителна каса.

В сферата на културата ГЕРБ и ОП са разписали, че ще работят за модернизиране на материалната база на училища, театри, опери, музеи и др. и максимално финансиране на българското кино от държавата съгласно Закона за филмовата индустрия, както и реално изпълнение на предвиденото в Закона за хазарта отчисление от 10% за Националния фонд „Култура”.

Борисов предложил на Нинова да е председател на парламента, тя отказала

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е предложил на председателя на БСП Корнелия Нинова да седне на председателското място в Народното събрани...

В сектор околна среда бъдещото управление ще работи за подобряване качеството на атмосферния въздух в населените места и въвеждане на мерки за оптимизиране на превантивната дейност, в посока опростяване на процедурите на инвестиционния процес (ОВОС).

В областта земеделие, храни, рибарство и гори приоритет е приемане и прилагане на нов Закон за храните и осигуряване на финансова подкрепа с фокус върху малките и средни предприятия и стимулиране на доходоносно селскостопанско производство и равнопоставеност на пазара.

Заявката от предизборната кампания за ускорено доизграждане на АМ „Хемус” и тунел под връх Шипка остават сред основните приоритети в раздел „Транспорт”. Друг приоритет до 2021 г. е разширение на метрото в София и подготовка за изграждане (проектиране) на интермодален терминал във Варна и във Видин.

В сферата на икономиката ГЕРБ и Обединени патриоти се подписват под приоритета въвеждане на принципа на „мълчаливото съгласие“ и принципа на „една информация в една администрация“.

Actualno.com

Етикети:

5 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Free 2 Free преди 1 година Профил на трол?
  Комунетата газ пикаят...Бяха се приготвили за голямото"лапане"! Само в тяхните глави управлението е само крадене! И през ум не им минава ,че може и някаква работа да се свърши !
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Ти си ако, нали си знаеш. Ако.
  : 0 !
 • Анонимен 2.2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Изглежда още не си излязал от възрастта когато майка ти те е бърсала! Още си посмърдваш!
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Е няма такива крадци, в името на държавните интереси обещаваме да ви крадем цял мандат, Бог да ви накаже, какво се обещава какво се прави.Писна ми от тия, напускам България, стига вече , мафия, убийци , бомба дано падне над парламента
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  това не е никаква управленска програма а реферат на студент 2 курс в унсс!ами вижте ги само как изглеждат от страни-вперили поглед в някакви листа,сякаш досега не са знаели с какво излизат пред избирателите!за патритотарският фронт е ясно-те заиграха с пенсионерите,защото 90 % от посетителите на техните обиколки бяха хора от третата възраст!ама че театър разиграват тези-приличат ми на ученици,на к виж още ›› оито даскалката им е казала да седят на тази маса и да си четат уроците!
  : 2 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 27 май

Овен Тази неделя отделете малко време, за да организирате малко събиране в тесен кръг от приятели или посетете такова. Това ще повдигн...