Прокуратурата не вижда проблем ДОСТ да стане законна партия

1688
Прокуратурата не вижда проблем ДОСТ да стане законна партия
Снимка: БГНЕС

Държавното обвинение няма нищо против регистрацията на новата партия на Лютви Местан "Демократи за отговорност, свобода и толерантност" (ДОСТ). Това стана ясно на днешното заседание на Софийския градски съд (СГС), след което съдия Лилия Илиева обяви, че ще се произнесе в срок по искането за вписване на партията.

Представителят на прокуратурата по делото заяви, че искането за регистрация на учредената на 10 април ДОСТ не противоречи на Конституцията и на Закона за политическите партии и трябва да бъде уважено, предаде "Правен свят".

Съдът решава до 2 седмици за регистрацията на ДОСТ

Софийският градски съд ще се произнесе в двуседмичен срок по делото за регистрацията на ПП „Демократи за отговорност, свобода и т...

Според Лютви Местан позицията на прокуратурата съвпада с тази на партията му - че ДОСТ е покрила всички изисквания на Закона за политическата партии. "Това е много важно обстоятелство и струва ми се, че постави точка на внушения, които идват от определени политически среди, основно от крайно националистическите, че едва ли не има нередности в документите", каза той.

Доскоро регистрацията на партията беше спряна докато от ДОСТ заменят по настояване на съдия Илиева някои неясни според нея изрази в устава. Съдия Илиева поиска например думата "установяване" да бъде сменена с "утвърждаване". Тя поиска тълкуване на изрази, като "кои конкретно са реформаторските сили в българското общество" и уточнение за "конкретните способи, с които ще се осигури независимостта на българските медии от олигархичните обръчи". Съдията настоя още в устава "да се даде пример за решителни и всеобхватни реформи в съдебната власт като условие за решително противодействие на задкулисието". Тези изисквания на съдия Илиева мотивираха от партията да ѝ поискат отвод, който тя отказа да даде.

Днес Местан обясни какво е отговорила ДОСТ на съда. "Избрахме подход, при който се позовахме на лексикалния кодекс на българския език, който се нарича тълковен речник", каза той и посочи, че значението на думата се представя чрез речникова статия, която подробно обяснява значението, или чрез синоним. Така от партията са обяснили, че под "безусловно установяване" разбират "утвърждаване у всеки български гражданин на чувство на гордост, че е част от българската нация". А за "реформаторски сили" ДОСТ са посочили, че това "не са само политическите сили, а включвали и граждански сдружения, ад хок граждански обединения и самите граждани, носители на реформаторски идеи.

Срокът за произнасяне на градския съд е 14 дни, а решението му подлежи на обжалване пред още две инстанции.

СГС обясни на ДОСТ защо още не е регистрирана

Единствено и само съдебният състав по делото е компетентен да извършва проверка за допустимост и редовност на документите за регистраци...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика