Прокуратурата за партията на Местан: Делото страда от доказателствен дефицит

2583
Прокуратурата за партията на Местан: Делото страда от доказателствен дефицит
Снимка: БГНЕС

Отказът на съдия Лилия Илиева от Софийския градски съд (СГС) да регистрира новата партия на Лютви Местан е порочен и трябва да бъде отменен, но не е сигурно, че "Демократи за отговорност, свобода и толерантност" е изпълнила всички изисквания на закона, за да бъде вписана.

Така може да бъде обобщена позицията, която заеха прокурорките Катя Антонова и Оля Станева пред Върховния касационен съд (ВКС).

Местан: Прокуратурата е длъжна да изясни всяка неточност

Върховният касационен съд даде ход на делото срещу отказа на СГС да впише ДОСТ като партия, предаде БГНЕС. Един от мотивите на прокуро...

Представителките на Върховната касационна прокуратура (ВКП) обявиха, че не могат да вземат становище дали са спазени всички изисквания на закона за регистрацията на ДОСТ, защото съдът отказа да приеме серията от доказателствени искания, които направиха, пише "Правен свят".

Прокурорките заявиха, че делото страда от доказателствен дефицит, който трябва да бъде попълнен от ВКС, защото той ще се произнесе окончателно и по същество за вписването на ДОСТ. Първо посочиха, че учредителите на партията не са декларирали, че са български граждани, каквото, според тях, е изискването на чл. 11 от Закона за политическите партии.

Нормата обаче е изменена през януари 2009 г. и от нея вече е отпаднало изискването за българско гражданство. И гласи: "Всеки гражданин с избирателни права съгласно българското законодателство може да се присъедини към подписката чрез саморъчно попълнена и подписана декларация за индивидуално членство по образец, утвърден от инициативния комитет, до провеждането на учредителното събрание".

Освен това според представителките на ВКП не може да бъде установена датата на много от декларациите, има сгрешени ЕГН, поправки и видимо сходство между почерците в много от тях. Освен това те са установили, че един от учредителите още не е навършил 18 години към 10 април, когато беше учредителната конференция на партията. По делото не е приложен пълният стенографски протокол от нея, нито графично изображение на символите на ДОСТ.

За да се попълнят тези доказателствени липси, от прокуратурата поискаха съдът да отложи делото и да направи проверка в регистъра на населението.

ВКС заседава за регистрацията на ДОСТ

Върховният касационен съд (ВКС) ще заседава днес по делото за регистрацията на партията на Лютви Местан. Случаят стигна до ВКС, след к...

Съставът с председател Ваня Алексиева и членове Евгений Стайков и Светла Чорбаджиева (докладчик) обаче заяви, че това не се налага и ще отговори на всички, повдигнати от ВКП въпроси, с решението си по същество.

Избраният за председател на още нерегистрираната ДОСТ Лютви Местан коментира исканията на прокуратурата така: "Това е въпрос на прецизност и го оценяваме положително. Ние сме доволни, че делото ни влезе по същината на регистрацията на една политическа партия. Искахме да бъдем подложени на подобен процес още на първа инстанция, а не да дълбаем в тълковния речник".

Тезата застъпвана от Местан и адвокатите му беше, че дори и да се приеме, че има невалидни по някакъв начин декларации на учредители и членове на партията, това не променя факта, че ДОСТ е изпълнила изискванията на закона за регистрацията ѝ. "Той изисква 500 учредители, ние сме представили над 1000. Законът изисква и не по-малко от 2500 членове, а ние сме представили доказателства за 9180", посочи Местан. Той оспори, че не става ясно кога са попълнени декларациите, тъй като всички били заведени в специален регистър, в който това е отбелязано.

"Ние сме изпълнили не само буквата, но и духа на закона и конституцията", каза Местан и отхвърли за пореден път извода на съдия Лилия Илиева, че партията ще действа на етническа основа. "С нито една своя дума или действие, не сме дали основание за това", заяви той.

Представителките на ВКП критикуваха няколко момента от решението на градския съд и заявиха, че то безспорно е порочно и необосновано и не може да остане с тези мотиви в правния мир. "Не можем да приемем за допустимо съдът да разпорежда замяната на една или друга дума от устава на партията", казаха Антонова и Станева. Те посочиха още, че изложените от съдия Илиева съображения за името на партията, чиято абревиатура ДОСТ значи приятел на турски, не намират законова основа.

Ясен е съдийският състав, който ще гледа регистрацията на ДОСТ на втора инстанция

Съдия Светла Чорбаджиева ще е докладчик по делото за регистрацията на новата партия на Лютви Местан "Демократи за отговорност, свобода ...

Actualno.com припомня, че решението на върховния съд за регистрацията на ДОСТ се чака до края на месеца.

До създаването на новата партия се стигна, след като на 24 декември миналата година, навръх 55-ия си рожден ден, тогавашният лидер на ДПС Лютви Местан бе отстранен от поста и изключен от партията. Драмите в ДПС и около Местан поляризираха общественото мнение и това на политиците, Ахмед Доган за едни се оказа новият Левски, а Местан – предател на националните интереси и турско мекере. Заради този скандал България и Турция се видяха принудени да си връчват протестни ноти и впоследствие бяха отзовани дипломати.

Местан заяви на няколко пъти, че решението на СГС да откаже вписването на ДОСТ представлява брутален акт на ограничаване на конституционното право на свободно сдружаване на българските граждани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com