Промяна: Да се въведе електронно обслужване и електронна документация в автошколите

4269
Промяна: Да се въведе електронно обслужване и електронна документация в автошколите
Снимка: БГНЕС

Въвежда се електронно обслужване и електронна документация в автошколите. Това предвижда проектът на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 37 за условията и реда за обучение на кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство и условията и реда за издаване на разрешение за тяхното обучение. Това съобщават от министерство на транспорта.

Наредбата предвижда учебните центрове да получат достъп до информационната система за обучението на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“. Системата ще осигурява на контролните органи на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ информация за датите и часовете за провеждане на обучението, както и достъп до електронните учебни дневници, учебните картони и контролните карти.

Автошколите започват нови курсове от 11 май

Достъпът от учебните автошколите до информационните системи на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" е възстановен от 4 май....

С надграждането на информационната система ще отпадне необходимостта да се водят и издават на хартиен носител документи за обучението, като учебни дневници, графици, контролни карти от положени вътрешни изпити. Ще отпадне ангажиментът на представителите на учебните центрове да посещават областните отдели, за да представят необходимата информация за провеждане на индивидуалното обучение. Ще отпадне и изискването в офиса на учебния център да бъде поставен на видимо място списък с преподавателите и категориите, за които се извършва обучението.

Предвижда се заявленията за издаване на разрешение за извършване на обучение, удължаване срока на валидност на разрешението или промяна в списъка към разрешението, както и документите, приложени към тях, да се подават по електронен път чрез информационната система.

С проекта на наредба се въвежда изискване преподавателите да са назначени на трудов договор в учебния център аналогично на изискванията към ръководителя на учебната дейност и техническия сътрудник.

Предвижда се учебните автомобили да бъдат собственост на учебния център или да са му отдадени на лизинг.

Протест на представители на автошколите от цялата страна

Представители на автошколите излизат на протест днес, 27 юни от 9 ч. в столицата. Автошколите от цялата страна настояват за диалог с М...

Подготвените промени ще доведат до значително облекчаване работата на автошколите, повишаване на ефективността на контролната дейност и прекратяване на някои нелоялни практики.

След приключване на общественото обсъждане по проекта на наредбата постъпилите мнения, възражения и предложения ще бъдат детайлно анализирани, като ще се проведат редица срещи с представителите на бранша, за постигането на общи решения по промяната на правилата и регулациите.

Проектът на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 37 за условията и реда за обучение на кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство и условията и реда за издаване на разрешение за тяхното обучение е публикуван за обществено обсъждане.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Досега мълчах, за да няма напрежение": Външният министър обясни отношенията си с Главчев

Денков: Пеевски управлява ГЕРБ. Петков счупи масата на Борисов, когато той започна да лъже

"Съвсем искрено говоря": Главчев бил забравил, че Даниел Митов е зам.-председател на ГЕРБ

"Нямам план "Б" за външно министерство": Премиерът за отказа на Даниел Митов (ВИДЕО)

ИТН: Христо Иванов позволи Борисов да контролира служебния кабинет

Киселова: Главчев осъзна, че няма да се справи сам и потърси помощ от онези, които сега са вече недоволни

Нинова: Правителството да предяви иск към лицата, подписали с "Боташ" (ВИДЕО)

Депутатите ще работят до късно в петък, докладът за "Боташ" влиза в зала

Даниел Митов се отказа да бъде външен министър (ВИДЕО)

Политолог: ПП-ДБ искат да покажат, че ГЕРБ, ДПС и Радев играят заедно, за да ги унищожат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com