X
 
 

Против даване на българско гражданство срещу инвестиции се обяви Цацаров

1599 1
photo of Против даване на българско гражданство срещу инвестиции се обяви Цацаров
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com
Трябва или да се лимитират хипотезите за получаване на българско гражданство и да се въведе контролен механизъм, или да се отмени изцяло разпоредбата, по която се придобива българско гражданство срещу инвестиции. Така главният прокурор Сотир Цацаров вижда възможните подходи за законодателни промени срещу злоупотребите с български паспорти. След като бе изслушан по проблема на заседание на временната анкетна комисия за скандални подкупни схеми за придобиване на българско гражданство той поясни пред журналисти вижданията си.

Освен ограничаване на възможностите за получаване на българско гражданство чрез инвестиции е крайно необходим механизъм, който да установява, че инвестицията, която е направена и която е послужила за придобиване на българско гражданство се поддържа във времето според изискванията на закона“, категоричен е Цацаров. Той уточни, че по сега действащия закон има изискване инвестицията да се поддържа поне 2 години, но контролен механизъм няма. „Липсата на такъв контролен механизъм води до правене на инвестиция по възможно най-лесния начин – чрез закупуване на държавни ценни книжа и освобождаването от тази инвестиция, дори непосредствено преди издаването на указа“, коментира Цацаров.

Държавата въвежда нови мерки срещу търговията с български паспорти

След арестите в Агенцията за българите в чужбина стана ясно, че тарифата за продажба на български паспорти е стигала до 5000 евро. Сега...

Ето как главният прокурор обясни защо е привърженик на втория подход – за пълна отмяна на разпоредбата за придобиване на гражданство срещу инвестиции: „Нека да видим кой придобива гражданство срещу инвестиции. Нима гражданство срещу инвестиции придобиват граждани на страни от ЕС или други развити страни или съседни нам страни като Гърция, Турция, които са направили действителна инвестиция у нас и са собственици на големи компании, които са с принос към българската икономика? Не. Оказва се, че инвестиционно гражданство придобиват лица, които са граждани на Пакистан, на Египет, на Руската федерация, на Украйна, чиято инвестиция е буквално нула“.

Според главния прокурор една форма на почетно гражданство при крупна инвестиция може да оправдае и да доведе до ситуация, при която истински крупен инвеститор да получи българско гражданство като признание за неговата инвестиция, но е неприемлива ситуация, при която възможността за получаване на инвестиционно гражданство да бъде врата към Европа на гражданин на страна с неизвестен произход на средствата и с три седмици времетраене на инвестицията в България.

Той отбеляза, че по седем разгледани случая „нарушения няма, защото законът позволява тези безобразия" и добави, че в два други случая има използване на неистински документи, т.е. има нарушения и съответно се води разследване за тях.

„Проверките на инвестиционното гражданство продължават и преписки постъпват всеки ден при нас“, добави главният прокурор.

Над 115 000 души с фалшиви български документи, скандалът стигна и до Франция

Един от най-авторитетните европейски вестници, френският всекидневник Le Monde публикува обширна статия за трафика с български паспорти...

Запитан до къде стигнаха със скандалите и разкритията около Държавна агенция за българите в чужбина, Сотир Цацаров съобщи, че по последна информация, се готви обвинителен акт. Той поясни, че обвинителният акт бил забавен, защото трябвало всичко събрано чрез специални разузнавателни средства да бъде изписано на хартия, което е огромен обем работа.

Помолен да коментира схемата за придобиването на българско гражданство по произход при представен документ от църковна общност, Цацаров каза, че и в това отношение са необходими промени. „В крайна сметка, едната теза е, че ние трябва да поддържаме българите извън пределите на нашата страна и това е безусловна теза. Но ако от тази теза ние прикрием и възможността граждани на съседни нам страни, които не са членки на ЕС да придобият българско гражданство срещу едно неизвестно как издадено удостоверение, това поставя много големи въпросителни“, отбеляза Цацаров и подчерта, че това поставя и една още по-голяма въпросителна относно техните действителни намерения.

„Те българи по произход ли са, искат български паспорт, защото имат български дух и са българи по произход – такива хора има и те са много, или са българи по произход само на базата на едно църковно удостоверение и паспортът им трябва, защото на него пише Европейски съюз“, добави главният прокурор.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
    Ами тук няма как да не се съглася. Да, така е. Обаче някой ще направи ли нещо по въпроса, или само си говорим хубави приказки? Доколкото съм запознат, България не е единствената държава с такъв проблем (не че е повод за успокоение). Дори в САЩ много днешни американски граждани са станали такива чрез много съмнителни методи и средства. И от Пакистан, че сигурно и от Афганистан и Индия може да и виж още ›› маме вече нови български граждани! Няма да се учудя, ако се окаже че някои са членове на Ислямска Държава!
Последно в Актуално