Противоречейки на закона, ОС на Павел баня стана и орган на изпълнителната власт

4203
Противоречейки на закона, ОС на Павел баня стана и орган на изпълнителната власт
Снимка: Actualno.com

Общинският съвет в Павел баня освен законодателен орган, ще бъде и изпълнителен, като второстепенен разпоредител с бюджетни кредити, информира във своя Facebook профил заместник-кметът на общината Йордана Енева.

Това решение е взето вчера от преобладаващото мнозинство съветници от ДПС и БСП на заседание на местния парламент, на което беше приет бюджета за 2016 г. след две отлагания.

Според гласуваното решение, председателят ще се разпорежда с бюджета на Общинския съвет, ще подписва договори, заповеди и всички разплащателни документи.

"Това безпрецедентно предложение беше направено от групата съветници от ДПС. По тяхно предложение беше изменена и структурата на Общинската администрация, като броя на заместник-кметовете от двама се редуцира на един.

Бяха орязани обектите от строителната програма на кметствата, където кметовете не са на ДПС, а средствата бяха прехвърлени на "техните" кметове", информират още общинската администрация.

Справката в законодателната уредба на страната показва, че взетото решение противоречи на Закона за местното самоуправление и местната администрация, както и на Закона за публичните финанси, които изрично регламентират, че под разплащателни документи се подписват кметовете, но не и председателите на Общинските съвети.

Орган на изпълнителната власт в дадена община е кметът на общината, както и подопечната му администрация. Общинският съвет е орган на законодателната власт. Той гласува местните закони, с които администрацията и кметът трябва да се съобразяват. Общинският съвет има право да разглежда предложения, внесени от кмета на общината, както и от самите общински съветници.

На вчерашната сесия в Павел баня е решено още месечните субсидии за клубовете на пенсионера да бъдат 150 лева, а не 360, каквото е предложението на кмета на общината.

Съветниците в Павел баня ще поискат от Сотир Цацаров пълна проверка на дейността на кмета и общината

Общинският съвет на Павел баня ще поиска от главния прокурор Сотир Цацаров пълна проверка на всички 7 спрени досъдебни производства сре...

Парите за облекчени пътувания на ученици и пенсионери в размер на 106 хил. лв. пък се прехвърлят в бюджета на Общинския съвет в параграф "резерв", като бюджета на дейност "Общински съвет" става 324 419 лева, посочва вестник "Старозагорски новини".

Обект на продължително обсъждане е било финансирането  местния фолклорен ансамбъл "Детелини", което до сега е ставало чрез договор с фирма за извършване на услуга, а сега минава към Общината в дейност "Оркестри и ансамбли" с 3 щатни бройки. Завишени са били субсидиите на читалищата и на футболен клуб "Габровница" (б.р. собственост на турски бизнесмени). Като цяло бюджетът за 2016 г. възлиза на 8310221 лева.

Кметът на общината Станимир Радевски заяви, че предложенията, направени от общинските съветници, са незаконосъобразни и така приетия бюджет ще бъде обжалван.

Actualno.com следи казусът Павел баня от самото начало.

Припомняме Ви, че в средата на февруари общинските съветници от Павел баня свикаха извънредна пресконференция поискаха главният прокурор Сотир Цацаров да направи пълна проверка на всички 7 спрени досъдебни производства срещу кмета на Павел баня Станимир Радевски.

Общинските съветници не гласуваха и този път бюджета на община Павел баня

До 10 февруари кметът на община Павел баня и администрацията трябва да представят преработен или нов бюджет пред общинския съвет, съобщ...

Общинският съвет връщаше неколкократно бюджета на община Павел баня в администрацията за преразглеждане, корекции и допълвания. Така на практика община Павел баня работи близо 2 месеца от началото на годината без бюджет.

В края на 2015 общинските съветници не приеха и актуализацията на миналогодишния бюджет, а това доведе до сериозни затруднения в разплащанията от страна на администрацията.

Знаете, и двата тура на местните избори в Община Павел баня бяха белязани с редица нарушения на изборния процес, свързани с неправомерна агитация, раздаване на бюлетини с предварително откъснати серийни номера, струпване на хора по секциите, заплахи срещу граждани и журналисти, както и множество скандали.

Кандидатът на ДПС Иса Бесоолу загуби изборите със 66 гласа разлика от настоящия кмет Станимир Радевски, издигнат от Местна коалиция "Обединение" след поредица от обжалвания на вота в съда.

Снимка: Общински съвет на Павел баня /Архив/

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ГЕРБ подреди листите, ето къде ще води Бойко Борисов

Главчев дава частната детска болница на ДАНС и прокуратурата

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Каракачанов: Трябват решения и воля за подпомагане на младите семейства

Нинова регистрира в ЦИК листата на БСП за евровота, водачът е ясен

Крум Зарков: Страната ни се намира в ситуация на безвластие

Ваня Григорова похвали Нинова за лявото обединение, но листите вече били формирани

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за изграждането на държавна национална детска болница

Кирил Петков: Не съм разпитван, не вярвам на ДАНС и прокуратурата

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за частна детска болница

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика