Проучване: Новата формация около Петков и Василев набира 9% подкрепа

7458
Проучване: Новата формация около Петков и Василев набира 9% подкрепа
Снимка: БГНЕС

Новата формация около Петков и Василев набира 9% подкрепа от гласуващите. ГЕРБ си връща първото място със сериозна преднина пред конкурента за второто място. Това сочи проучване на "Тренд" от септември.

Теренът на проучването е осъществен в момент, в който политическият проект на Кирил Петков и Асен Василев не е обявен официално, но е имало ясни знаци в посока на неговата реализация. Именно поради тази причина си позволяват да заложат два варианта в предоставения списък с формации на всеки респондент. Там са заложени един списък без формация около Кирил Петков и Асен Василев и втори - с тяхно присъствие. Поради официалното обявяване на двамата бивши служебни министри, че ще участват на предстоящите парламентарни избори, от "Тренд" са решили да публикуват резултатите от списъка, в който те присъстват. С уговорката, че респондентите са били поставени в ситуация да отговарят за хипотетична политическа формация и може да се очаква динамика в следващите седмици, след като този политически проект добие по-ясен образ.

Боряна Димитрова: Новият проект на Василев и Петков може да очаква подкрепа от около 9% на изборите

В рамките на тестването към този момент новият проект на Асен Василев и Кирил Петков може да очаква подкрепа от около 8-9%. Това каза Б...

43% от всички интервюирани смятат, че „Има такъв народ“ носи най-голяма отговорност, че не се състави кабинет, показва още проучването. 

Само 12% от всички интервюирани имат положително мнение за дейността на последното Народно събрание, докато 77% дават отрицателна оценка.  

От "Тренд" отчитат и лека ерозия в подкрепата спрямо служебното правителство и президента. 35% оценяват положително работата на кабинета, докато 44% са на обратното мнение. Положителната оценка е с 5% по-ниска от предходния месец. Работата на президентската институция е оценена положително от 46%, докато 35% дават отрицателна оценка. 

Дебатът за отговорността за провала при съставяне на редовно правителство се превърна в основен в последните седмици. По тази причина от компанията са решили да тестват общественото възприятие за това кой е отговорен за неуспеха. 43% от всички интервюирани са на мнение, че „Има такъв народ“ носи най-голяма отговорност за това, че не се състави кабинет, като опцията събира в пъти повече посочвания от останалите – ГЕРБ (11%), Демократична България (8%), БСП (5%), Изправи се! Ние идваме! (3%) и ДПС (1%).  

„Алфа рисърч“: Партия „Има такъв народ“ губи най-много гласове

Партия „Има такъв народ“ губи най-много гласове, ако изборите бяха днес. Това показва социологическо проучване на „Ал...

Моментната електорална снимка сред деклариращите, че ще гласуват на предстоящите избори, сочи отчетливо лидерско място на ГЕРБ с 24.4%. По-надолу могат да се очертаят най-общо три групи формации според тяхната електорална тежест. Първата група е тази на „Има такъв народ“ (17.5%) и БСП (16.6%). Като втора група се очертават ДПС (9.3%), формация около Петков и Василев (9.1%) и Демократична България (8.5%). В трета група, която остава под парламентарната бариера, но с резултат над 1% се включват „Изправи се! Ние идваме“ (3.8%), Възраждане (2.9%) и ВМРО (2.2%).  

53% от всички интервюирани декларират, че ще упражнят правото си на глас на предстоящите парламентарни избори.

Още: Росен Плевнелиев видя взаимовръзки между Радев, Петков и Василев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

ЦИК обяви обществена поръчка за евроизборите с една особеност

ТАСС: Повечето руснаци в България гласуваха за Путин

БСП: България час по-скоро трябва да отиде на избори

"Защо Министерство на културата е дарено на корумпираните простаци от ГЕРБ?": Велислав Минеков

Преговорите завършват в следващите 24 часа, ПП-ДБ не са съгласни с имена в кабинета (ВИДЕО)

Първан Симеонов: Борисов с хиперход, нищо непревдидено

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика