Провокация от ГЕРБ: ПП-ДБ да вземат външно, но да отстъпят останалите 19 министерства (СНИМКИ)

6071
Провокация от ГЕРБ: ПП-ДБ да вземат външно, но да отстъпят останалите 19 министерства (СНИМКИ)
Снимка: Actualno.com

"Странно е след като е записано, че Николай Денков става вицепремиер и министър на образованието, сега да се проявява желание да оглави външно министерство. Те сравняват това ведомдство с 19-те министерски поста, с които разполагат. След като е толкова важен, да се разменим - да вземат външно министрество, а останалите да бъдат дадени на ГЕРБ-СДС".

Това коментира пред БНР проф. Румен Христов, депутат от ГЕРБ-СДС и бивш земеделски министър.

По думите му процесът е изключително динамичен и нестабилен: "Ние сме в един турболентен процес. Нормално е всяка политическа формация да защитава своите министри и ресори. Крачките са свързани с обсъждане и анализ. В началото сме", каза той по повод предстоящата ротация.

Още: Румен Христов: Аз не мога да изброя всички министри, какво остава за българските граждани (ВИДЕО)

Трети вариант за външен министър?

По повод информациите в публичното пространство, че се обсъжда името на бившият служебен премиер и дипломат Марин Райков като компромисен вариант за външен министър, вместо Денков или Габриел, лидерът на СДС посочи, че трябва да се намерят най-добрите хора за отделните ресори, но той лично не е чул да се спрягат други имена за външен министър на този етап, освен на Мария Габриел.

Още: Борисов: Постът външен министър може да развали ротацията (ВИДЕО)

Припомняме, че по-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов настоя външно министерство да остане за партията му след ротацията, но и подсказа, че е готов на компромис. "Ако не искат Мария Габриел да остане премиер и външен министър, ние ще излъчим друг външен министър в министерството, което ние сме се разбрали с тях. Това е единственият вариант", каза в кулоарите на парламента Борисов. 

Земеделските протести

По повод протестите на земеделците, които продължават вече трети ден, Румен Христов коментира още, че трябва да се намери взаимноприемливо решение – земеделските производители да отстъпят малко, правителството – също.

Още: Румен Христов: Заради еврозоната земеделците трябва да осъзнаят кое е възможно и кое - не (ВИДЕО)

"Вече сме в започнала финансова година – с приет бюджет и трудни, да не кажа невъзможни, стъпки за намиране на допълнителни средства. Ако тръгнем да търсим допълнителни средства извън бюджета на Министерството на земеделието, най-вероятно ще започнем да говорим за актуализация на бюджета. А пред България има една голяма цел - влизането ни в еврозоната от първи януари. Допълнителни харчове в бюджета биха означавали нарушаване на бюджетния дефицит от 3%", каза Христов.

Той отрече земеделските производители да са в тежко положение, но и подчерта: "Тези протести ще помогнат малко брюкселските чиновници да спрат с техните безкрайни изисквания и бюрокрация, която затруднява земеделските производители. От друга страна ще забавят прилагането на зелената сделка, която прави неконкурентни европейските производители на земеделска продукция".

По темата с позицията на ГЕРБ-СДС по темата и сравнително пасивното отношение, което показват, Румен Христов каза: "Има си правителство, което управлява - има министри на земеделието и на финансите. Логично е този, който носи отговорността в изпълнителната власт, да води преговорите".

На извънредна комисия в Министерството на земеделието депутатите от всички парламентарни групи са поели ангажимент, че седемте спешни закона, които касаят земеделието и за които се настоява от протестиращите, ще бъдат приемани ускорено, стана ясно още от думите на Румен Христов. Той отхвърли обвиненията, че ГЕРБ може да стои зад протестите на земелците.

"Никой не може да стои зад толкова добре организирани структури. Разполагат с техника, която могат да използват и за блокиране на пътища. Не е е необходишмо някой да ги координира".

Снимки: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кабинетът "Главчев" краде 100 млн. лв. от пенсиите: ПП-ДБ иска извънредно заседание на парламента

Бивш здравен министър обяви, че ще съди "Капитал"

Нанков: Откакто ГЕРБ не е на власт, пътищата не се поддържат

ГЕРБ-СДС откри кампанията си в София с тържествен водосвет и молитва (СНИМКИ)

Да им вярваме ли този път? Министър обещава да има машини за гласуване на 9 юни

Делегацията, ръководена от премиера Главчев, се поклони пред мощите на светите братя Кирил и Методий (ВИДЕО и СНИМКИ)

Делян Пеевски, председател на ДПС: Няма да допуснем България да бъде употребявана за вътрешнополитически цели в Северна Македония

Заради Пеевски BIRD.bg се отказва от европари: "Лицемерна Европа се ръкува с Мафията" (СНИМКИ)

Митов заговори, че Борисов може да е премиер за четвърти път

Кирил Петков се извини на избирателите с нов аргумент за ГЕРБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика