Първа официална позиция срещу новото антитерористично законодателство

11621
Първа официална позиция срещу новото антитерористично законодателство
Снимка: Gettyimages

Твърдо против предложението за изменение и допълнение на Закона за българските лични документи, който беше приет от Министерски съвет на 10 юни. Това предложение представлява заплаха срещу свободите и правата на българските граждани, смятат "Зелените".

С проектозакона се цели значително разширяване правомощията на държавата да забранява на свои граждани да напускат Република България, като се ползват неясни и подлежащи на широко тълкуване мотиви. Проектът предлага да се премахне изискването, за да се забрани пътуването на български гражданин в чужбина, наличните данни да са „достатъчно“, а заплахата на сигурността на Република България да бъде „непосредствена“. Това предложение, в комбинация с даването на ново правомощие на председателя на ДАНС да налага тази забрана, би създало реални предпоставки за своеволия, смятат "Зелените". Опитът ни от последните години ни показа, че председател на ДАНС може да бъде нееднозначна личност с изключително спорни морални качества, какъвто беше случаят с Делян Пеевски в правителството „Орешарски“, припомнят "Зелените".

Правителството засилва мерките за борба с тероризма

Правителството одобри проект на закон за изменение и допълнение на Закона за българските лични документи. Със заключителните му разпоре...

Ако предложеният проект стане закон, забрана за пътуване извън страната ще може да се налага при съвсем имагинерни сведения от неясен произход - например докладна записка на служител на ДАНС или МВР, цитираща анонимен източник. При това няма да се изисква администрацията да доказва каква е непосредствената опасност, която се предотвратява със забраната за пътуване – достатъчно ще бъде да дефинира просто някаква опасност за сигурността на държавата така, както я разбира шефът на ДАНС.

С проектозакона се разширяват правомощията на председателя на Държавната комисия по сигурността на информацията, без да става ясно какво се цели с тази промяна, която единствено намалява защитата на едно основно човешко право като това да пътуваш извън страната си, продължават "Зелените". Създава се неяснота и двувластие при приложението на разпоредбата, добавят от зелената партия.

Уплашени от тероризма, правителствата в демократичните държави са все по-склонни да жертват свободата на народите си в илюзорен опит да им дадат сигурност. Като съзнаваме опасността, която представлява тероризмът днес, смятаме че сме изправени пред още по-голяма заплаха за обществото – да загуби свободата си. Това неизменно води до загуба и на сигурността, сигурни са "Зелените".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика