Първо по-сериозно несъгласие в управляващата коалиция - за парите за IT сектора

6188
Първо по-сериозно несъгласие в управляващата коалиция - за парите за IT сектора
Снимка: iStock/Guliver

„Има такъв народ” (ИТН) и Демократична България (ДБ) са против намерението да бъде увеличен максималният осигурителен доход с Бюджет 2022. Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев предлага той да стане 3400 лева, след като сега е 3000 лева, но ИТН и ДБ смятат, че с това действие ще бъде натоварен IT секторът – защото средното възнаграждение там е 4000 лева, пише в. „24 часа”.

Според някои сметки, при настоящия осигурителен праг от 3000 лева при заплата 4000 лева то работникът получава чисто 3227 лева. Ако все пак от 1 април максималният осигурителен доход стане 3400 лева, при същата заплата след удръжките остават 3178 лева. Това прави 50 лева по-малко. Разликата за работодателите ще е малко по-висока. При същата заплата сега се плащат 567 лева на държавата, а с новия осигурителен праг сумата би станала 643 лева. В момента 155 215 души вземат доходи между 3000 и 10 000 лева на месец. До 1400 лева месечно стига спестяването от осигуровки на хората, получаващи заплата над 3000 лева. Общо се спестяват около 52 млн. лева приходи от осигуровки върху пенсиите за месец.

Николай Василев прогнозира най-драматичния дефицит в историята ни за последните 25 г.

Ще имаме най-драматичният дефицит в историята за последните 25 години, прогнозира бившият икономически министър Николай Василев.  ...

ДБ отдавна е против тази идея. От формацията припомниха, че уговорката между коалиционните партньори е увеличението на максималния осигурителен доход да бъде направено от 1 юли с предвижданата актуализация на бюджета. Дотогава трябва финансовите експерти от партиите да направят редица срещи с браншовите организации, за да се чуе тяхното мнение. През декември от ДБ поеха ангажимент пред IT сектора увеличението да стане след разговор със софтуерните компании у нас.

В предаването „120 минути” на bTV председателят на бюджетната комисия в парламента беше категоричен, че още преди 2 месеца е почнала дискусия по въпроса и сега има даже повече аргументи, примери и разчети дали би имало всъщност полза да се увеличава максималният осигурителен доход. Каримански смята, че Асен Василев ще бъде разубеден да вдига дохода.

Социалният министър Георги Гьоков, който е номинация на БСП, обаче е на друга позиция – не може да се вдига средната работна заплата, а максималният осигурителен доход да стои един и същ. Той обясни, че в коалиционното споразумение, където са поставени подписите на всички коалиционни партньори, има клауза, която казва, че максималният осигурителен доход ще бъде обвързан със средната работна заплата. Коефициентът трябва да се определи след разговори с представители на фирмите. Първоначалното предложение на финансовия министър беше той да бъде 2,3 по средната работна заплата за предходната година. С принципа на обвързване със средната заплата са се съгласили всички, какъв ще бъде коефициентът на обвързване, е друг въпрос на разговори и преговори, каза още Гьоков.

Българска асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) обяви на 21 януари, че никой не ги е търсил за дискусия относно максималния осигурителен доход и че Асен Василев направил среща с „неназовани IT компании”. „БАСКОМ обединява и представлява интересите на целия спектър от български, чуждестранни и смесени компании. Сред нашите членове има и продуктови и компании, предоставящи услуги, а най-често са такива с интереси и опит и в двете взаимно допълващи се направления. Намираме за неуместно противопоставянето, което прозвуча в изказването на министър Василев”, казват още от асоциацията.

Петър Чобанов: Бюджет 2022 е разточителен

"ДПС предлага промени в Закона за обществените поръчки и в Закона за публичните финанси. Тези закони трябва да се приемат, преди да бъд...

Очаква се Бюджет 2022 да бъде обсъден на коалиционна среща, след това с работодатели и синдикати т.е. на Тристранка и преди да отиде в пленарна зала, бюджетът ще мине през комисиите на парламента.

Още: Икономическият растеж ще е в основата на Бюджет 2022, обяви Асен Василев (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ПП-ДБ: Има тайна координация между Борисов, Пеевски и Радев (ВИДЕО)

"Досега мълчах, за да няма напрежение": Външният министър обясни отношенията си с Главчев

Денков: Пеевски управлява ГЕРБ. Петков счупи масата на Борисов, когато той започна да лъже

"Съвсем искрено говоря": Главчев бил забравил, че Даниел Митов е зам.-председател на ГЕРБ

"Нямам план "Б" за външно министерство": Премиерът за отказа на Даниел Митов (ВИДЕО)

ИТН: Христо Иванов позволи Борисов да контролира служебния кабинет

Киселова: Главчев осъзна, че няма да се справи сам и потърси помощ от онези, които сега са вече недоволни

Нинова: Правителството да предяви иск към лицата, подписали с "Боташ" (ВИДЕО)

Депутатите ще работят до късно в петък, докладът за "Боташ" влиза в зала

Даниел Митов се отказа да бъде външен министър (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com