Работодатели и синдикати заплашиха политиците с радикални действия

25166
Работодатели и синдикати заплашиха политиците с радикални действия
Снимка: БГНЕС

Политиците счупиха стомната - това е шамар за всички. Това заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал (АИК) Васил Велев, предаде БГНЕС.

Ако не бъдат положени адекватни усилия за успокояване на обществото, ще преминем към радикални действия, като ползваме всички възможни обществени и граждански инструменти преди провеждането на предсрочните парламентарни избори. Това подчертаха в декларация национално представителните организации на работниците и служителите, както и на работодателите, между които и Асоциацията на индустриалния капитал. Сред тях са ръководителите на БСК, на КНСБ, на КТ "Подкрепа", на БТПП и на КРИБ. Декларацията е безпрецедентна и имаме пълно единогласие по нея, подчерта президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев.

Тук сме хората, които формират БВП на страната, а политиците го харчат, продължи Велев. Днес сме заедно, защото имаме сериозен проблем - политиците преминаха всички граници и в тази ситуация няма невинни. И ще ги назова поименно - БСП, ГЕРБ, ДПС, Атака, България без цензура и Реформаторския блок. Те счупиха стомната, това е един шамар за всички - едни от тях клатят държавата, за да дойдат на бял кон във властта, а други ги наблюдават безучастно. За една година имахме 40% ръст на борсовите индекси, това свидетелстваше, че ще имаме ускорено развитие в един следващ период. След което само за 1 месец имаме с 20% спад на борсовите индекси при отсъствие на всякакви предпоставки за това в икономиката и финансите. Борсата ни казва - ако така продължавате същото ще се случи и с икономиката. Всичко това се случва заради нашите политици и затова е нашия гняв и възмущение. Затова им казваме - преминахте всякакви граници, държавата не е ваша, а на тези, които работят и пълнят хазната. Вие сте слуги на народа и си вършете работата. Упълномощен съм да заявя от нашата асоциация - спрете да си играете на стражари и апаши, защото ще дойде горския, предупреди Велев. Ние не искаме да се занимаваме с политика, спрете вие да се занимавате с бизнес, защото вие крадете едни пари, а работата я вършат други, каза той. Ние не искаме една партобизнесолигархия да смени друга. Това, което се случи с банковата криза беше предизвикано, щели да вземат заем от 5 млрд., кой дава заеми на фалираща държава, не скри недоволството от непремерените изказвания на политиците Велев.

Искаме политическите партии да ни върнат държавата, а ако трябва отново ще я конституираме, заяви с подчертано възмущение и изпълнителният председател на БСК Божидар Данев. Не произнасяме присъда, но я пишем в момента, закани се той. Гответе се за това - обърна се той към политиците.

Една управляваща група се готви да смени друга и отсега можем да предполагаме какво да очакваме от тях, каза Васил Тодоров, главен секретар на БТПП. Смятаме, че фокусът трябва да бъде върху активните политики, продължи той. Малко се говори за неотложните и нерешени въпроси на държавата в медиите и затова ние сме стигнали до консенсус какво да се направи в краткосрочен план, посочи Тодоров.

Работодатели и синдикати настояват политическите партии да постигнат консенсус за големите енергийни проекти, за Споразумението за партньорство за периода до 2020 г. Към парламента те имат условието депутатите да замразят разглеждането на всички законопроекти с изключение на решенията, осигуряващи финансова устойчивост в здравеопазването и енергетиката, за стабилизиране на пенсионната система с обвързването на пенсионната възраст с ръста на продължителността на живота и др. Както и всички актове, свързани със задължителните изисквания на ЕС. Работодателите и синдикатите настояват правителството да пресече в зародиш опита за финансовата дестабилизация на България и да представи отчет за финансовото състояние на страната. Към президента те отправят условие да гарантира честни и прозрачни избори, както и финансовата, икономическа и социална стабилност на България. Към него има очакване да ускори подготовката на държавния бюджет за 2015 г. и Споразумението за партньорство с ЕК по бюджетната рамка до 2020 г.

"Осъждаме поведението на парламентарните и извънпарламентарните политически сили, които нагнетяват обществено напрежение и обричат икономиката на стагнация, а обществото - на безперспективност и бедност", се казва в декларацията на работодателите и синдикатите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика