Работодателите "разочаровани" от забавянето на еврото, Радев: Работете за намаляване на инфлацията

4523
Работодателите "разочаровани" от забавянето на еврото, Радев: Работете за намаляване на инфлацията
Снимка: БГНЕС

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) заяви разочарованието си на среща с президента Румен Радев от това, че България се забави с приемането на еврото и ще може да влезе в еврозоната не на 1 януари 2024 г., а на 1 януари 2025 г.

ОЩЕ: 1 януари 2025 г. е възможната дата за присъединяването ни към еврозоната според ЕК

Унгария е шампион на ЕС по инфлация, а България е осма

Унгария е шампион на ЕС по инфлация, а България е осма, съобщи в. "Сега". Сигурно си мислите, че българите сме най-бързо обедняващите г...

Най-важните национални приоритети според 4-те организации в АОБР - АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ - са влизането в еврозоната, Шенген и ОИСР.

"За еврозоната – отдавна следим движението на България, нямаме съмнения, че има готовност. Ако има голяма инфлация, тя няма да бъде причина за присъединяването, защото отчитането на всички фактори показва, че в нито една от страните не е превишила 1-2%. Малко сме разочаровани от предварителното обявяване от Министерство на финансите, че няма да се присъединим от 1 януари 2024", обявиха работодателите.

"За Шенген сме в постоянен контакт от години и ни се натяква от посланици, че върховенството на правото не е на необходимото ниво, че борбата с корупцията не се води на най-високо равнище. От няколко години единственото дело по отношение на министър не е за корупция, а е за безстопанственост по повод пернишкия случай с водния цикъл", припомниха от АОБР.

Относно присъединяването на България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), те заявиха, че са членове на бизнес съвета при ОИСР и са в добър контакт с организацията, като така пред България "няма особени пречки".

"Относно инфлацията, две институции не са достатъчно активни и не си вършат работата – Агенцията за защита на конкуренцията и Агенцията за закрила на потребителите. Не виждаме никакво действие по отношение на техните задължения по правилата, по които са създадени. Там има достатъчно информация да се започнат проучвания дали има някакви картелни споразумения. Предпоставките са налице", заявиха недоволството си от АОБР.

Спекулират ли с цените на храните?

През последните години цената на маслото в Германия се променя постоянно. Сега то е със 70 цента по-ниско от септември 2022 година, съо...

Радев, от своя страна, призова самите работодатели да работят за намаляването на инфлацията - фактор, който според МФ е бил основният за отлагането на влизането в еврозоната. "Проблемите стоят. Инфлацията е на първо място. Бизнесът има важна роля за справяне с нея, със сивата икономика, за намиране на механизми, които да подобрят бизнес средата, да намалят спекулата. Да се дадат механизми и модели, които в преходния период и в началото на еврото да не водят до снижаване на стандарта на българина. Да има много по-добри условия за развитие на българския бизнес", обърна се президентът към АОБР.

"Като ви казвам - помагайте, работете за намаляване на инфлацията, вие ще кажете държавата: "Какво ще направи държавата, за да осигури по-добри възможности за бизнеса, по-прозрачна среда, повече условия за конкуренция, за електронно управление, защита на собствеността, бързина на праворъздаване?". Тук вярвам в диалога. Едно е да се прави в министерствата, но тези неща после рефлектират върху вас", добави Радев.

"Трябва заедно, използвайки момента на сериозни проблеми в геополитическата среда и в национален аспект, да набележим стъпки за много по-устойчиви процеси в икономиката, в инвестициите. Не само да се фокусираме върху чуждестранните инвестиции, но българският производител трябва да се чувства не по-малко ухажван", заяви президентът.

Той каза, че не е привърженик на таваните, защото това е в разрез с духа на пазарната икономика и държави, които ги въведоха, имат инфлация от над 25% - например Унгария. "Мисля обаче, че държавата е длъжник на българския производител, особено на производителя на хранителни продукти. Неговата продукция докато стигне до щанда, я виждаме 2-3 пъти увеличена. Не трябва да приемаме това състояние като държава", смята президентът.

Относно критиките за отлагането на приемането на еврото у нас, той отвърна: "Не че МФ се е отказало, просто това беше ясната позиция на Европейската комисия. Много ясно беше казано, че ако поискаме такъв конвергентен доклад, отговорът ще бъде отрицателен. Негативен доклад значи понижение на кредитния рейтинг, после ще рефлектира и върху бизнеса".

Домбровскис: Забавянето за еврозоната да не обезкуражава България, ЕК ще я подкрепя

Европейската комисия ще продължи да подкрепя България по пътя към еврозоната и страната не трябва да се обезкуражава заради пропуснатия...

Според Радев "темата широко се дискутира" и е била "свършена огромна работа". "С подкрепата на ЕК и на всички държави от еврогрупата България през декември подписа меморандума с тях за начало на изработването на евромонети", каза той и все пак добави, че приоритетите на работодателите съвпадат с тези на президентската институция и на служебния кабинет.

"Виждам място за сериозен диалог за стратегията за енергийно развитие с хоризонт до 2050 г. Българският бизнес трябва да участва, Министерството на енергетиката и институциите са отворени за вашите виждания и препоръки. Това е фундаментално. Енергетиката е фундаментът на икономиката – без силна енергетика не можем да говорим и за силен бизнес. Там ще се търсят редица пресечни точки. Надяваме се тези отношения да продължат и със следващото редовно правителство, което очакваме най-сетне, за да се набележат ясни хоризонти и конкретни мерки", заяви още той.

"Проблем е, че до момента България не използва пълноценно своето географско положение. Страната трябва да се отвори още повече към другите държави, така че транспортната свързаност да е с много по-голям капацитет", смята Радев. "Това беше и основната тема, която с президента на Турция Реджеп Ердоган успяхме да постигнем – взаимноизгодно сътрудничество. Не само на "Капитан Андреево", а от Елхово до Одрин трябва да изградим нова жп линия, свързваща магистрала от Лесово до АМ „Марица“."

"Освен това КПП-то със Сърбия. Продължаваме и интензивната работа с Румъния, надяваме се, че този път прословутите мостове... да почнем поне с един, но реално да започнем, защото още няма меморандум между Министерството на транспорта на България и Румъния за трети мост над Дунав", посочи президентът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com