Радан Кънев: ГЕРБ търси алтернативно мнозинство при ДПС, но рядко

9056
Радан Кънев: ГЕРБ търси алтернативно мнозинство при ДПС, но рядко
Снимка: БГНЕС

Лидерът на ДСБ Радан Кънев отново се разграничи от ДПС след въпрос за думите на Бойко Борисов как заради Движението има правителство и заяви, че Реформаторите не искат да участват във власт с ДПС. ГЕРБ обаче има възможност да търси алтернативно мнозинство с ДПС, подчерта Кънев пред Нова телевизия. ГЕРБ го прави рядко, но има примери – текстът за универсалните пенсионни фондове, законът за НСО, текстът, който облекчи фармацевтичните компании, изброи лидерът на ДСБ. И добави, че Делян Пеевски не е човек на една партия, а синдром, „обемист човек”.

По предложението на ДПС за мажоритарен вот, Радан Кънев заяви, че след като движението е толкова смело, нека има избор без праг – всеки глас да се брои. Тогава няма да се стига до ограничен избор и мажоритарният вот пак да си зависи от лидера на съответната голяма партия.

Фандъкова: Опасното е, че се намесиха много политически сили

Много политически сили започнаха да се намесват и това е опасното, но това е техен проблем. Така определи обстановката, свързана с про...

Не се вижда готовност да има радикална реформа в прокуратурата, призна Радан Кънев, но не видя в това повод Реформаторите да излязат от управлението. Имаме ясно споразумение какво променяме в съдебната система – първата реформа е във ВСС. За прокуратурата само ние настояваме и това ще стане едва когато и другите партии в управлението ни подкрепят или когато ни подкрепят повече гласоподаватели, обясни Кънев.

За двете кандидатури за нов гуверньор на БНБ Радан Кънев коментира, че Димитър Манолов е издигнат от Движение "България на гражданите" на Меглена Кунева през медиите, а това е лоша услуга. Концепцията на ДСБ е, че новият гуверньор трябва да предложи програма и заместници. Искров беше избран като "консенсус", без да са ясни заместниците и програмата му - искаме да не се повтаря това и всичко да е прозрачно, завърши Кънев.

Случаят "Орландовци"

Не сме имали брилянтна реакция с пресконференцията си в неделя (14 юни) за етническото напрежение. Тя беше подготвяна през цялата седмица, защото обърнахме внимание на системен проблем, а не на единичен случай. Но просто преди това се случиха нещата в „Орландовци”, обясни Кънев.

Жителите на "Орландовци" събират подписи за изселване на ромите

Жителите на „Орландовци” до момента са събрали 600 подписа за изселването на циганите от квартала, предаде „Фокус&rdq...

Как си представяме присъствието на МВР в гетата? Ами МВР си има статистика къде се случват най-много проблеми, съответно там трябва да има пунктове, каза Кънев. И припомни как по времето на Орешарски е съкратен разход за пунктове на невралгични места, където статистиката е показвала по-висок процент на престъпност.

Не може да няма полиция, която да се пребори с крещящата престъпност, подчерта Кънев. И припомни това, което повтаря цяла седмица – до полицейския пункт да има „малък здравен пункт”.

Попитан дали с тези мерки хората в махалите ще си организират живота, Кънев отговори, че имало вече положителни примери. В хората в гетата е силата да променят нещата, защото и те страдат от набези, както и хората, живеещи около гетата, смята тъмносиният политик.

Според Радан Кънев симптомът „Орландовци” трябва да се разглежда в две плоскости – социалният проблем и възползването от страна на политически партии от проблема, за да се подклажда етническо напрежение. Нека службите поемат втория пробем – с някакви подмятания от политици аз не се чувствам готов да коментирам, каза Кънев. Българските служби трябва да се борят и преборят, добави той.

Кадиев намекна крещящо ясно кой е пазарувал гласове в "Орландовци"

Доста провокативен пост пусна в профила си във Facebook червеният депутат Георги Кадиев. Повод за коментара му е случаят "Орландовци" и...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика