Радан Кънев: Нагнетява се напрежение, държавата да се намеси

13747
Радан Кънев: Нагнетява се напрежение, държавата да се намеси

Има тежко нагнетяване на етническо напрежение в предизборния период, като за целта се използват социални проблеми. Това се случва винаги преди местни избори в България, очевидно с политически цели, но с много тежки последици за цялото общество. Ние смятаме, че някой трябва да каже, че има проблем, да го назове с неговите прости и истински решения без политическа злоупотреба, но с максимална отговорност, каза лидерът на ДСБ и съпредседател на Реформаторския блок Радан Кънев на извънредна пресконференция.

Според Кънев моделът, при който грижата за малцинствата в България се поема от неправителствени организации, е провален. Това е ясно предвид "оттеглянето на цели зони от държавата - т.нар. гета", подчерта тъмносиният политик.

Цветанов замълча за Пеевски и връзка с ДПС, поздрави Станишев

„Изкуствено напрежение” заради изборите – така бившият вътрешен министър Цветан Цветанов коментира пред Нова телевизи...

Все по-големи групи българи са на практика изключени от всички системи на държавата, включително образование, здравеопазване и правораздаване. Това застрашава сигурността, криминализира цели райони на страната, изключва от правораздаване все по-големи маси от българско население и се използва от злонамерени политици и от цели политически сили за купуване на избори и осигуряване на участие във властта. Естествено тези политици и политически сили имат интерес от поддържане на живота в гетата в този вид и на слабостта и зависимостите на големи групи от българското население, заяви Кънев, без да назовава конкретни имена на партии и политици.

Според Реформаторите истинското решение на този голям проблем е влизането на държавата в т.нар. гета и активното й ангажиране с проблемите там. На първо място, по думите на Кънев, това означава влизане на държавата чрез постоянно полицейско присъствие и постоянен полицейски пункт във всички зони, в които престъпността и сблъсъците между български граждани са на необичайно високи нива през последните години.

Като втора мярка Радан Кънев посочи осигуряване на достъп до здравни грижи, чрез специални, постоянни пунктове. В момента Министерство на здравеопазването завършва проекти, свързани с големи медико-социални центрове, но те са само четири, а става дума за десетки, стотици зони, в които трябва да има постоянно санитарно присъствие, заяви тъмносиният политик.

Влизането на държавата в гетата означава и осигуряване на социална услуга на място чрез експерти на социалното министерство, на Държавната агенция за закрила на детето, които да извършват постоянни социални анкети на населението и постоянен надзор върху това дали задължението за посещаване на училище се спазва или не, посочи още Кънев.

ДГБ предлага Реформаторите да избират кандидати за кметове до 20 август

Срок до 20 август за предлагане на кандидати за кметове и общински съветници по места и до 1 септември за подредба на листите - това пр...

За да се случи всичко според визията на Реформаторите, ще започнат срещи с всички отговорни министри - вътрешния, на здравеопазването, на образованието, социалния, правосъдният, дори с министъра на външните работи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика