Радан Кънев поиска от ЕК да спре екстрадирането на руснаци като Алексей Алчин

2143
Радан Кънев поиска от ЕК да спре екстрадирането на руснаци като Алексей Алчин
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

Евродепутатът Радан Кънев (ЕНП/ДБ) стартира инициатива Европейската комисия да издаде ясна препоръка към страните членки на ЕС за спиране на всички процедури за екстрадиране на руски граждани от територията на ЕС към Руската федерация.

Писмото му към председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен идва дни след като Окръжният съд във Варна реши руснакът Алексей Алчин, живеещ от години в България, да бъде екстрадиран в родната си страна. На 26 февруари - два дни след начало на войната в Украйна, той запали руския си паспорт в знак на протест срещу агресията на Владимир Путин. Няколко месеца по-късно Москва му повдигна фиктивни обвинения за данъчни измами.

Радан Кънев пита дали Европейската прокуратура разследва забавянето на Интерконектора с Гърция

Радан Кънев пита дали Европейската прокуратура разследва възможно умишлено възпрепятстване на финализирането на проекта на Интерконекто...

Алчин загуби делото на първа инстанция, а във Варна и в София вече се проведоха протести в негова подкрепа. Близките му твърдят, че ще бъде репресиран от режима в Руската федерация, ако бъде екстрадиран.

ОЩЕ: Всичко живо бяга от Русия. Говори съпругата на съдения да се върне там Алексей Алчин (ВИДЕО)

"Ние, долуподписаните членове на Европейския парламент, изразяваме дълбоката си загриженост от факта, че въпреки всички доказателства за нарушения на правата на човека, нечовешко отношение, изтезания, незаконни присъди и необясними смъртни случаи, до голяма степен дължащи се на политическо насилие, все още има случаи, в които държави членки на ЕС предават руски граждани, критици на режима, на Руската федерация", пише Радан Кънев.

Случаят с Алексей Алчин е един шокиращ пример за това, казва той и припомня историята му - руснак, който през последните осем години живее във Варна, България. "Той активно подкрепяше украинските бежанци и публично изгори руския си паспорт във Варна в края на февруари в знак на протест срещу агресията на Русия в Украйна. След този акт на неподчинение руските власти образуват дело срещу него и се обръщат към българското правителство с искане за екстрадиция. За най-голямо съжаление българската прокуратура се подчини на това искане и дори задържа Алчин, докато първоинстанционният съд във Варна се произнесе в полза на екстрадицията, преди обжалването".

Радев да даде убежище на Алексей Алчин, призовават общественици, журналисти и преподаватели

Общественици, журналисти и университетски преподаватели написаха отворено писмо до президента Румен Радев, с което призовават държавния...

Кънев припомня още, че на 3 март Съветът по правосъдие и вътрешни работи излезе с изявление относно екстрадирането в Русия, в което се посочва следното: „Беше изразено общото мнение, че действията на Русия представляват толкова сериозно нарушение на международното право и международните споразумения, че оправдават избора на много държави членки да не разглеждат искания от Русия и Беларус за сътрудничество по наказателно-правни въпроси, като си запазват правото на преценка за всеки отделен случай".

"Тази необвързваща декларация обаче е недостатъчна, за да гарантира свободите по дял II, член 19 (2) от Хартата на основните права на Европейския Съюз, където ясно се посочва, че: „Никой не може да бъде принудително отведен, експулсиран или екстрадиран към държава, в която съществува сериозен риск да бъде осъден на смърт, да бъде подложен на изтезание или на друго нечовешко или унизително отношение или наказание", добавя евродепутатът.

"Считаме, че всички гаранции, предоставени от Руската федерация по въпросите на правата на човека, не са нищо повече от празни декларации и всеки руски гражданин, участващ в открити антивоенни и опозиционни дейности, не само е изложен на риск от изтезания, унижения и нечовешко отношение , но е дори заплашен от ефективна, ако не и официално произнесена, смъртна присъда. Ето защо призоваваме Комисията, в качеството си на пазител на Договорите, най-малко да издаде ясна препоръка към всички държави членки да преустановят всички висящи и бъдещи процедури по екстрадиране на граждани на Руската федерация, особено в случаи когато тези граждани опонират на режима в Кремъл", заявява Радан Кънев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика