Радев: Чакаме две кризи - здравна и мигрантска

5311
Радев: Чакаме две кризи - здравна и мигрантска
Снимка: Getty Images/Guliver

Две кризи – здравната и мигрантската - ще доминират обществения дневен ред през есента. Това заяви президентът Румен Радев след заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС).

Служебното правителство успя да осигури необходимите финансови и средства в хазната, но за да може тези пари да достигнат до всички, трябва НС да актуализира бюджета, подчерта Радев. Въпреки проведените задълбочени дискусии не постигнахме консенсус, отчете той и добави, че според партиите дебатът може да се води единствено в парламента.

Защо Слави подкрепи Радев?

Няма изненада в това, че изборите ще се потретят. Партиите на протеста, полупротеста, квазипротеста и т.н. имат вкупом изгода, доколкот...

„Това е въпрос, касаещ пряко националната сигурност и изисква максимална мобилизация и консолидация вътре в Народното събрание, което не е налице, особено при високия риск този парламент да не може да актуализира бюджетът поради недостиг на време“, категоричен бе Румен Радев.

"Ако този парламент си тръгне без актуализация на бюджета, няма да има средства за лекарства, консумативи, допълнителни възнаграждения на персонала, да бъде продължена мярката 60/40 за запазване на трудовата заетост на заети лица, няма да се изплаща месечна целева помощ за деца, няма да има средства за усилване на границите", отчете президентът.

"В тази обстановка служебният кабинет ще бъде с вързани ръце, няма да може да използва средствата и българите ще изнесат кризата", предупреди още Румен Радев.

Във връзка с разпространението кадри с полицейското насилие от миналогодишните протести Радев посочи, че в последните дни хората били шокирани от записите от миналото лято. "Това е акт, който заслужава внимание на цялото общество", каза Радев и приветства решението на председателя на парламента да свика извънредно заседание и проверки за разследването на случаите.

Президентът свиква заседание на КСНС

Президентът Румен Радев свиква заседание на Консултативния съвет за национална сигурност. По време на КСНС ще бъдат обсъдени необходим...

"Трябва да се извърши внимателна преценка, да се установи цялата верига на отговорност от извършителите, от насилниците до администраторите и политиците, разпоредили или допуснали насилието или такива, които са го прикрили", настоя Радев.

"Трябва да се извърши проверка дали са били ангажирани частни охранителни структури. Необяснимо е бездействието на прокуратурата по този казус, каза Радев. България трябва да отстои своята репутация като европейска демокрация, в която гражданите могат да разчитат на върховенството на закона. Отговорността за насилието трябва да се реализира в съответствие в закона", настоя в заключение Румен Радев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Ваня Григорова похвали Нинова за лявото обединение, но листите вече били формирани

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за изграждането на държавна национална детска болница

Кирил Петков: Не съм разпитван, не вярвам на ДАНС и прокуратурата

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за частна детска болница

Пеевски: Служебното правителство незабавно да отмени решението си за частната детска болница

ПП изключи депутата Стоян Георгиев

Радев призова кабинетът да преосмисли решението за частна детска болница

Йотова критикува и частната детска болница, и промените в хазарта

Много войводи, малко четници: Станишев за разделението в ляво

Радев: Без социална справедливост всяко общество е обречено на несигурност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика