Радев, Дуда и съпругите им разгледаха изложба в столицата

3033
Радев, Дуда и съпругите им разгледаха изложба в столицата
Снимка: Пресцентър на президентството

Отношенията между България и Полша се развиват отлично във всички области, защото те се основават на дълбоки исторически и културни връзки, на споделени ценности и на приятелство между нашите два народа. Това заяви Румен Радев в Полския институт в София днес.

Там българският президент заедно със съпругата си Десислава Радева и с полския държавен глава Анджей Дуда и неговата съпруга Агата Корнхаузер-Дуда посетиха изложба, посветена на 100 години от възстановяването на независимостта на Полша и 100 години от установяването на дипломатически отношения между Полша и България, съобщиха от пресцентъра на президентството.

Радев сезира КС заради по-високите данъци за имоти в курорти, но не и за старите коли

Президентът Румен Радев сезира днес Конституционния съд (КС) с искане да бъдат обявени за противоконституционни и за несъответстващи на...

Румен Радев отбеляза, че българският народ цени всяка капка кръв, пролята от полските воини, загинали за свободата на страната ни по време на Руско-турската освободителна война, както и саможертвата на Владислав Варненчик и неговите воини. Президентът изтъкна и трудния исторически път на Полша в борбата за независимост. „В своята история Полша е разкъсвана и възкръсвала. Неслучайно поляците се наричат „народ на свободните хора“, а този стремеж към свободата ражда и съвременните успехи на страната“, заяви Румен Радев. Държавният глава посочи, че събития като изложбата в Полския институт в София дават възможност да научим повече за полския народ и цитира Станислав Лем, според когото познанието е необратимо и няма път назад към спокойствието на невежеството.

Много са перипетиите, през които е минал българският народ, за да постигне своята независимост и затова нашите два народа много добре се разбират взаимно – защото знаят какво е да имаш свободна, независима, суверенна държава, заяви полският президент Анджей Дуда. Той отбеляза болката на българите, с която са свързани петте века османско владичество и усилията на цели поколения по време на Възраждането за възстановяване на българската държавност.

По-рано днес съпругите на президентите на България и Полша - Десислава Радева и Агата Корнхаузер-Дуда, посетиха Университетска акушеро-гинекологична болница “Майчин дом” в София. В рамките на посещението беше представена разработената в Полша система „Брастер” за ранна диагностика на онкологични заболявания, която вече се използва и в България. Страната ни е първата европейска държава, в която се внедрява тази система след Полша. Десислава Радева и Агата Корнхаузер-Дуда разгледаха и Етнографския институт с музей при БАН в столицата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Манол Пейков и депутати от "Възраждане" почти се сбиха в кулоарите на парламента

Борисов: Мераклии за премиери винаги ще се намерят (ВИДЕО)

Настимир Ананиев каза какво ще прави с двойните си заплати

ПП-ДБ не са обсъждали Андрей Гюров като кандидат за служебен премиер: Говори Явор Божанков

ИТН настоя за нови машини за гласуване

Тагарев: Не знам военното разузнаване да е работило срещу Атанас Атанасов

Конституционните капани за служебно правителство: Обяснение

НАТО не е доминирано от САЩ: Говори бивш военен министър

Радев продължава срещите с потенциалните служебни премиери

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика