Радев: Има опасност учебната ни авиация тази година да остане без самолети

1824
Радев: Има опасност учебната ни авиация тази година да остане без самолети
Снимка: БГНЕС

Анализът на състоянието и подготовката на въоръжените сили впечатлява със своята откровеност, обективност и визионерство какво да се прави напред. Това каза президентът Румен Радев, след като беше запознат с анализ на подготовката, войсковия ред и дисциплината в Българската армия и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната през учебната 2020 г., предаде БГНЕС.

Той поздрави военнослужещите и цивилни служители от българската армия за извършеното през годината.

„Работят в изключително сложна обстановка – все още недостиг на ресурси, остаряла техника все още, а и предизвикателствата с COVID-19. Дори в тази обстановка военнослужещите изпълняват своите задължения, продължават да градят нови способности и участват активно в модернизацията на въоръжените сили“, каза той.

Държавният глава коментира, че е необходимо да се отделя не по-малко внимание на въоръжените сили и на сектор сигурност, отколкото на другите сектори като икономика, социална политика, образование, здравеопазване, култура и беше категоричен, че без сигурност, няма устойчиво развитие в останалите сектори.

Според него е необходимо да продължи модернизацията, да се достигнат 2% от БВП и военнослужещият да бъде поставен в центъра на развитието на въоръжените сили, като екипировка, мотивация, социално положение и подготовка.

По думите му разходите за отбрана не намаляват в световен мащаб, напротив те растат всяка година.

„За последните 2-3 години въоръжените сили се развиват с темпове, непознати от последните десетилетия“, посочи той.

Държавният глава изрази и своето безпокойство по отношение на нальота на летците, охраняващи въздушното ни пространство.

„Изразих и своето безпокойство от някои тенденции, които не са в интерес на развитието на въоръжените сили. На първо място, застрашителното продължаване на намаляването на нальота на летците, които охраняват нашето въздушно пространство“, допълни Радев и уточни, че то е въздушното пространство на НАТО. Нальотът продължава да бъде опасно малък. Очаквам енергични действия, така че този проблем да бъде решен в най-скоро време“, посочи Радев.

Той алармира и за опасността учебната авиация да остане без самолети.

„Има опасност учебната ни авиация тази година да остане без самолети, което обезсмисля проекта за изтребителя. Закъснението е налице вече с бойната машина на пехотата. И там очаквам да се реализира сериозен прогрес да се навакса това изоставане. Така че има още много работа, заяви държавният глава и изрази задоволство от това, че няма тежки произшествия, свързани със загуба на човешки живот. И добави, че очаква още по-мотивирана работа, както и по-голяма прозрачност при харченето на публичен ресурс за целите на отбраната.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов коментира, че са отчетеният анализ е положителен, въпреки тежката, динамична и трудна 2020 г.

„Общата оценка е, че армията се справи блестящо със задачите. Живеем в такава обстановка, където трябва да се нагаждаме, да препланираме“, каза той.

На въпрос на БГНЕС какво се прави в посока преодоляване на недостига и проблема с нальота и учебната подготовка, адмирал Ефтимов заяви, че се работи по темата и въпреки проблемите и управляващите и военното ръководство са постигнали много през последните години.

„Самият факт, че имаме два изпълнени договора и един на крайния етап за поддръжка на МИГ-29. Изпълни се договорът за модернизиране и възстановяване на летателната способност на осем самолета СУ-25. Това е положителна тенденция, която ние трябва да запазим“, коментира още началникът на отбраната.

От своя страна министърът на отбраната Красимир Каракачанов добави, че е имало реална опасност в края на 2019 г. да нямаме нито един летящ самолет МИГ-29 и СУ-25.

„Изтребителната авиация и СУ-25 самолетите бяха пред приземяване. Ако не бяхме предприели мерките за това да се ремонтират самолетите МИГ-29 и да се ремонтират и модернизират СУ-25, ние вече нямаше да имаме летящи самолети. Към 2019 г. бяхме пред перспективата, в края на годината, да нямаме нито един летящ самолет СУ-25. В момента вече са 8“, обяви Каракачанов.

Той поясни, че един самолет не се ремонтира в рамките на месец – два, както се ремонтира автомобил. Министърът увери, че проблемите в нальота ще се преодолява, особено когато пристигнат у нас F-16 Block 70.

Каракачанов посочи, че около 2% от военнослужещите са заразени с COVID-19, което е нисък процент и се дължи на личната дисциплина на военните.

„От началото на пандемията досега има няколко човека, които са починали, единият от които беше преподавател във военно-въздушното училище“, съобщи Каракачанов.

Радев: „Съкрушителна оценка“ за корупцията в България от сенатори в САЩ

Президентът Румен Радев обяви, че позицията на двамата сенатори представлява „съкрушителна оценка“ за равнището на корупция...

Той коментира и отмененото участие на двата български кораба в учението „Посейдон“ и уточни, че това е нормална реакция, когато имаш 4-5 заразени в един екипаж, и е логично всички да бъдат поставени под карантина.

По отношение на сухопътните войски, Каракачанов посочи, че там се случват много важни неща.

„За първи път от промените насам основният боен танк в БА преминава на основен заводски ремонт. Досега ремонтът е бил в работилницата на формированието. Има проект за модернизация на 44 от основните бойни единици“, заяви министърът.

Каракачанов уточни още, че е предложил да бъде прекратена процедурата по проекта за бронираната машина, защото цените на финалистите са по-високи от тези, които са дали други участници, които са отпаднали от надпреварата.

„Пред мен имаше две алтернативи – или да вляза в парламента и да поискам увеличение на сумата, което смятам за нецелесъобразно не само заради ковид пандемията, а защото смятам, че при подходящи условия може да се впишем в нормалните цени, ако променим някои от изискванията в ТТЗ-то или търсим други варианти“, обясни той и обяви, че е възложил на българското предприятие „Терем“ да каже дали е възможно те да изработят бронираната машина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Недопустимо, противоконституционно e": За грешките на преговарящите при президента говори доц. Наталия Киселова

Правителство или предсрочни избори: Габриел отива при Радев с окончателно решение

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

ЦИК обяви обществена поръчка за евроизборите с една особеност

ТАСС: Повечето руснаци в България гласуваха за Путин

БСП: България час по-скоро трябва да отиде на избори

"Защо Министерство на културата е дарено на корумпираните простаци от ГЕРБ?": Велислав Минеков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика