Радев: Към момента няма опасност за сигурността на България (СНИМКИ)

4258
Радев: Към момента няма опасност за сигурността на България (СНИМКИ)
Снимка: БГНЕС

“В резултат на изнесените доклади от службите се обединихме около позицията, че към момента няма заплаха за сигурността на страна ни, но остават предприетите мерки за превенция на риска”. Това заяви президентът Румен Радев след проведена среща с МС и службите.

"В същото време е налице тенденция за влошаване на средата на сигурност в резултат на военните действия в Израел, продължаващата война в Украйна, кризите в Сирия и Южен Кавказ, растящото напрежение в Западните Балкани, които изправят страната ни пред нови предизвикателства", добави той.

Още: Радев: Ако има промяна в обстановката, съм готов да свикам КСНС

Държавният глава поздрави българското правителство за бързата реакция за връщане на нашите сънародници от Израел. "Завършването на тази операция остава приоритетна задача", категоричен е Радев.

Още: Радев свика не КСНС, а среща за националната сигурност

Държавният глава посочи, че анализът на текущите в момента военни конфликти ясно показват все по-широкото прилагане на технологии за гражданска употреба, с които може да се поразява критична инфраструктура. „Това откроява дефицит от способности на структурите за национална сигурност да противодействат на тези нови заплахи“, посочи той. Според него новите заплахи налагат придобиването на нови адекватни способности, с които трябва да бъде отговорено на тези нови заплахи.

Радев обясни, че придобиването и използването на високотехнологични средства за придобиване на достоверна информация остава приоритет. „Противодействието на засиления мигрантски натиск изисква надеждна защита на българската граница. Това изисква придобиване на нови технически системи за наблюдение, повишена мобилност и ефективни системи за контрол на достъпа на граничните ни пунктове. Изисква се продължаване на работата с ЕС за по-голяма подкрепа”, каза Радев.

Той подчерта, че за развитието на съвременните способности критично важни стават системите за кибер отбрана. „Трябва максимално да развиваме отбранителна наука и икономика. Ние имаме общото разбиране, че тази задача трябва да се ускори. Наред с продължаващата реализация на големите проекти имаме общото разбиране за нуждата от нискобюджетни проекти, които да ни дават информационно превъзходство и асиметрично предимство. Тази среща е началото на много други, защото средата за сигурност изисква обединяване на всички институции. Вярвам, че консенсусът, който постигнахме днес, ще намери прием в институциите и обществото”, каза президентът.

В срещата участваха премиерът Николай Денков, вицепремиерът Мария Габриел, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, председателят на Държавна агенция „Национална сигурност“ Пламен Тончев, заместник-председателят на Държавна агенция „Разузнаване“ Асен Тутеков, началникът на Националната служба за охрана (НСО) бригаден генерал Емил Тонев и директорът на Служба „Военно разузнаване“ бригаден генерал Венелин Венев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Съдят Кирил Петков за клевета заради Румен Николов - Пашата

"Важно е да върнем доверието в машините за гласуване:" Започна въвеждането на устройствата (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика