Радев: Партиите системно бягат от отговорност и ще бъдат санкционирани на следващите избори

7228
Радев: Партиите системно бягат от отговорност и ще бъдат санкционирани на следващите избори
Снимка: Getty Images/Guliver

Системното бягане от отговорност ще доведе до това, че тези партии ще бъдат санкционирани на едни следващи избори, ако стигнем пак до такива. Това каза президентът Румен Радев в Рудозем, предаде „Фокус“.

„Политиката е преди всичко отговорност. Крайно време е парламентарно представените политически партии да осъзнаят своята отговорност и да не абдикират от нея“, коментира той.

БСП взе мандата за правителство, Нинова: Ще опитаме всичко (ВИДЕО)

Вярвам, че третият мандат ще бъде употребен за съставяне на правителство около ясни ценности и от безспорни, познати на обществото личн...

„Длъжни сме не да бъдем оптимисти, а да мислим рационално. Какви ще са последствията, ако партиите не стигнат до споразумение в името на хората и не съставят редовно правителство? Изисква се работещ парламент и редовно правителство. До кога хората ще чакат решаването на елементарни проблеми? Кога партиите ще поемат своята отговорност? Колко избора трябва да преминем, за да разберем, че без диалог не става, че без коалиция не става? Колко време ще се учим, за да стигнем до правилно решение?“, попита държавният глава.

Радев коментира и едно евентуално участие на министри от служебното правителство в редовен кабинет: „Има една много важна предпоставка. Тези министри трябва да видят какво е парламентарното мнозинство, което ще застане зад тях, около какви принципи и приоритети ще се сформира това парламентарно мнозинство, за да знаят за кого ще работят и при какви условия. Как в момента служебните министри или аз да отговорим: „Да, ще бъдем част от следващото правителство“? С каква подкрепа, по какви приоритети?“.

Президентът поясни, че избори две в едно е срещу духа на конституционния модел.

„Избори две в едно са срещу духа на нашия конституционен модел. Разграничаването в отговорностите между различните институции е в духа на правовата държава. Това следва да се отчете. Трябва да се търси баланс между цента на едни отделни избори, между това хората да ходят три последователни недели на избори, но и да отчетем, ч тези изори се правят в духа на нашата Конституция. Досега не е имало смесване никога на парламентарни и президентски избори в едно“, коментира той.

Какви са шансовете за съставяне на правителство с мандат на БСП? Говорят депутатите от всички партии

Днес президентът Румен Радев ще връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство. Папката ще получи „БСП за България...

„Очакваме от това Народно събрание да сформира редовен кабинет, но в същото време да актуализира бюджета. От отношението към тази актуализация ще проличи кои партии работят за нуждите на българите, кои работят за себе си. Очаквам Народното събрание да вземе ясно отношение към внесения План за възстановяване и устойчивост. Е може да се абдикира от тази важна тема. Планът трябва да се внесе от редовно правителство. Ако пак ще имам служебно правителство, то е редно Народното събрание да има ясна санкция по този План, за да може следващо служебно правителство (ако има такова) да го внесе. Очаквам Народното събрание да вземе отношение поне по въпроса с мигрантската криза, като актуализира бюджета , така че ние да защитим надеждно нашата граница“, обясни държавният глава.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Вицепрезидентът: Отстраняването на Росен Желязков е странно

"Петков ще скимти пред вратата в Банкя": Пеевски обяви, че в сърцето на Борисов има място за всички

Кирил Петков: Борисов има голям врат - Пеевски виси на него и го задушава (ВИДЕО)

Бивш военен министър обясни защо правителството промени договора за F-16 и какво следва

ЦИК отказа участието на "Атака" на изборите, ето защо

ИТН: Христо Иванов е родител 1 и 2 на Конституцията и се роди "То" (ВИДЕО)

Борисов за ПП-ДБ: Всичко е загубено в отношенията ни (ВИДЕО)

Надежда Йорданова с ясен знак, че ПП-ДБ могат да са в опозиция след изборите

ПП-ДБ: ЕК започна наказателна процедура срещу България заради четири партии (ВИДЕО)

Първан Симеонов: На ПП-ДБ ще им се услади да са в опозиция известно време

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика