Радев: По-силна борба срещу тероризма, по-малко мигрантски потоци

2619
Радев: По-силна борба срещу тероризма, по-малко мигрантски потоци
Снимка: БГНЕС

На срещата в Брюксел НАТО ще препотвърди решението за достигане на разходите за отбрана до 2% от БВП на страните членки и изразходване по най-добрия начин на тези средства.

Това заяви президентът Румен Радев от Брюксел, цитиран от БГНЕС.

Външните министри от НАТО изместиха по-рано датата на срещата си в Брюксел

Външните министри от НАТО изместиха по-рано датата на срещата си, която ще бъде този петък, 31 март в Брюксел, вместо първоначално план...

Много е важно, че миналата година се прекрати съкращаването на личния състав и на бюджетните средства. Оттук нататък предстои плавно увеличаване на военните разходи на държавите, включително и на България.

Приносът на НАТО в борбата срещу тероризма е важен, най-малкото по няколко причини. Виждате, че тероризмът пуска пипала към Европа и НАТО трябва да противодейства. Засилването на борбата срещу тероризма е гаранция за намаляване на мигрантските потоци. За България това е изключително важно. Много е важно НАТО да даде сигнали на ангажираност към страните от Близкия изток в техните сили срещу тероризма, изтъкна държавният глава.

По повод думите на премиера Бойко Борисов за преразглеждане на плановете за модернизация на въоръженията, президентът Румен Радев предупреди, че "всекидневната смяна на позиции и приоритетите не работи в интерес на сигурността на България". Има решение на парламента. Когато това решение се подкопава от институциите, това означава, че подкопаваме институционалността като цяло. Той заяви, че предстои сериозен дебат по тези важни теми.

По повод твърденията на Росен Плевнелиев, че настоящият президент се бавел с реакцията относно думите на Владимир Путин за славянската писменост тръгнала от македонска земя, изказани на срещата му с македонския президент Георге Иванов в Москва, Румен Радев заяви, че "Плевнелиев пак бърза". Използването на историята в политиката не води до добри резултати, смята Радев. "Вчера беше светъл празник за всички славяни, за всички, които използват кирилицата. Историята ясно сочи, че България е историческата родина на славянската цивилизация", категоричен бе българският президент.

Дебют на Тръмп в Европа по време на срещата на НАТО

В четвъртък новият президент на Съединените американски щати Доналд Тръмп ще направи дебют в Брюксел, където ще участва в срещата на ви...

Припомняме, че днес в Брюксел се провежда среща на високо равнище на държавните и правителствените ръководители на страните членки на НАТО. Преди нея генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг обяви, че НАТО ще се включи в коалицията срещу джихадистката групировка "Ислямска държава".

Срещата е повод и за дебютното посещение в Европа на американския президент Доналд Тръмп, който по-рано се срещна с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и с новоизбрания президент на Франция Еманюел Макрон. На нарочно изявление Доналд Туск отбеляза, че заедно с Тръмп не са постигнали обща позиция по темата "Русия".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика