Радев: Ще бъдем щит срещу заплахите към Косово, бъдещето на страната е в ЕС

2379
Радев: Ще бъдем щит срещу заплахите към Косово, бъдещето на страната е в ЕС
Снимка: БГНЕС

Румен Радев подкрепи европейската перспектива на Косово по време на посещението на държавния глава на страната Вьоса Османи у нас. Тя пристигна по покана на българския президент.

"Когато преди 22 г. България се включи в мироопазващата операция в Косово, бяха поставени три важни цели на нашия контингент. Първо, да задълбочава сътрудничеството с нашите съюзници и партньори. Второ, да изследва и се учи от опита на нашите нашите съюзници и партньори. И трето, да спомага на косовските сили за сигурност за тяхната подготовка и развитие. Днес, 22 години по-късно, можем да кажем, че тези цели се изпълняват успешно. Гарантирам от името на българските Въоръжени сили, че България ще продължи да бъде ангажирана със сигурността, стабилността и мира на нашия регион. В това отношение българските Въоръжени сили ще продължат да си сътрудничат с Република Косово и да стоят като щит към всякакви заплахи и чужди влияния към сигурността и стабилността в нашия регион", каза Радев по време на съвместните им изявления.

Вучич: След санкциите срещу Русия ЕС ще поиска да признаем и Косово

Европейският парламент не е приел никаква резолюция, която да призове Сърбия да въведе санкции срещу Русия. Това е само въпрос на препо...

"България винаги е била до нас", отвърна му Османи.

Страната ни подкрепя активните усилия на Косово да се изгради като модерна държава, добави Радев. "Обсъдихме европейската перспектива на Косово. За нас бъдещето на Косово е в ЕС", категоричен бе президентът.

Той приветства и солидарността на Прищина относно позицията на ЕС спрямо войната на Русия в Украйна. "Общо изразяваме подкрепа за народа на Украйна. Благодарение на усилията на България има стъпки на ЕС за смекчаване на енергийната криза в региона. Страните от Западните Балкани трябва да докажат своята привързаност към ценностите на ЕС. Важно е и добросъседството. Договорихме се за сформиране на работна група за разрешаване на проблемите и предизвикателствата в енергийната област. Ще окажем необходимата помощ и на Косово", посочи още Радев.

"България подкрепя усилията на Косово за членство в Съвета на Европа", каза още той, цитиран от БГНЕС. Президентът подчерта, че страната ни продължава да полага усилия за укрепване на сигурността на Балканите.

Жозеп Борел: Имаме споразумение между Косово и Сърбия

Представителите на Белград и Прищина са постигнали споразумение по въпроса за регистрационните номера. За това потвърди върховният пред...

Гражданите на Косово с българско самосъзнание да получат равни възможности с останалите граждани, поиска той. "Очакваме Косово да намери механизмите за защита на правата на българите. Благодаря на президента Османи за поетия ангажимент да работим за това", каза Радев.

Официалната церемония по посрещането се проведе на площад "Свети Александър Невски". На "Дондуков" 2 двамата президенти проведоха среща на "четири очи", след което се включиха в пленарните разговори между официалните делегации на България и Косово.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

"Не влязохме в сглобки и договорки": БСП отчете работата си в 49-ия парламент (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика