Радев: Войната в Украйна изисква адекватни мерки за гарантиране на сигурността и за справяне с вторичните ефекти от кризата (СНИМКИ)

1613
Радев: Войната в Украйна изисква адекватни мерки за гарантиране на сигурността и за справяне с вторичните ефекти от кризата (СНИМКИ)
Снимка: Пресцентър - Президентство

Войната на Русия срещу Украйна изисква адекватни мерки както за гарантиране на сигурността в Източна Европа, така и за справяне с вторичните ефекти от кризата. Гарантирането на сигурността и предвидимостта в международните отношения е от ключово значение за по-бързото възстановяване и ограничаване на щетите от военните действия. Това заяви днес президентът Румен Радев на срещата на високо равнище във формат Б9, която се провежда в Букурещ.

Срещата обединява България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша, които координират позиции по дневния ред на НАТО преди провеждането на срещата на върха на Алианса, която тази година ще се състои в края на месец юни в Мадрид.

Радев заминава за Румъния за среща на върха на Б9

Държавният глава Румен Радев заминава днес на работно посещение в Румъния, където ще участва в срещата на високо равнище във формат Б9....

В изказването си на форума президентът Радев напомни, че години наред Алиансът е поставял фокус върху провеждането на мироопазващи и мироналагащи мисии зад граница. Влошената среда на сигурност в Европа обаче изисква своевременни решения за модернизацията и развитието на собствения отбранителен потенциал на държавите-членки. Румен Радев посочи, че военните действия в Украйна със сигурност ще се отразят при приемането на новата стратегическа концепция на НАТО на срещата на върха в Мадрид, но отделните страни не могат да бъдат само консуматори на сигурност и следва да вложат необходимите ресурси за по-висока оперативна съвместимост между своите въоръжени сили.

По думите на президента, оперативната съвместимост между съюзниците започва още от разработването и производството на отбранителна техника. Държавният глава отново призова държавите-членки в Алианса да обединят усилията на своята отбранителна наука и индустрия в общи проекти, с което да бъде преодоляно и разделението в НАТО на държави производители и на държави купувачи на отбранително оборудване и техника.

Наред със съюзническата подкрепа за укрепване на източния фланг на Алианса, Румен Радев посочи и необходимостта от решения в подкрепа на енергийната диверсификация в Югоизточна Европа, включително за разширяване на регионалната газопреносна инфраструктура с финансова подкрепа от НАТО. По думите на държавния глава вторичните ефекти от войната в Украйна имат силен ефект не само по отношение на повишената цена на енергийните ресурси и инфлацията, но и създават заплаха за продоволствената сигурност в съседни региони. Затова президентът призова за своевременни действия в подкрепа на износа на зърнени храни от Украйна и недопускане на нови миграционни вълни към Европа.

В рамките на форума президентът Радев проведе двустранна среща с президента на Естония Алар Карис. На срещата на Б9 бе приета и декларация на страните-участници.

Радев: Докато партиите търсят управленско мнозинство, кабинетът да осигури функционирането на държавата

Президентът Румен Радев коментира за първи път политическата криза, която се разгръща след разпада на четворната коалиция. Държавният г...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Започва регистрацията на независимите депутати за евроизборите

Няколко дни преди края на 49-то Народно събрание: Ще отстранят ли Росен Желязков?

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика