Рашков: Не може скокът в цените на газа да е само заради външни фактори

8103
Рашков: Не може скокът в цените на газа да е само заради външни фактори
Снимка: БГНЕС

Разследването за процесите в "Булгаргаз" е на ниво досъдебно производство, което показва, че се работи с наблюдаващ прокурор, като той към момента съдейства на МВР. Това каза вътрешният министър Бойко Рашков пред депутатите по време на заседание на парламентарната комисия по по вътрешен ред и сигурност.

Припомняме, че по-рано днес след заседание на Министерски съвет той обеща, че ще има обвинени за газовата криза у нас.

"Не може едно подобно драстично повишение на цените на газа в нашата страна лесно да се оправдае само с външни фактори. Не може едно държавно дружество да сключва такива сделки, които очевидно водят до драстично повишаване на цените за бизнеса и за обикновените граждани. Това означава, че държавното дружество фактически не е държавно, а друго“, отбеляза той, като допълни, че от "10-15 дни" се събират материали.

Бойко Рашков: Ще има повдигнати обвинения заради газовата криза

Ще има повдигнато поне едно обвинение на високопоставен служител в "Булгаргаз" заради високите цени на природния газ. Това каза след за...

Рашков даде пример с решението да се планират по-малко доставки за зимния период, отколкото за летния, а също и за това частна фирма да получава газ на добра цена от държавната, "за да направи 10-15 пъти по-висока цена на друго място и тази печалба да излезе от държавата и да отиде в частни ръце".

"От тези факти, с които в момента се разполага, може да се направи извод, че има виновни лица“, подчерта вътрешният министър, като той отбеляза, че за момента наблюдаващият прокурор работи с разследващите органи, но "когато наближи времето да обвиним някой, ще разберем дали това е искрено или не е – дотам сме стигнали: да не знаем какво ще стане, дори при наличие на събрани по делото доказателства".

Разследването "Хемус" 

"От прокуратурата играят често като спирачка. Стопират производства. Има едно производство за част от делата на Автомагистрала "Хемус", което в момента стои. Има информация и за снемане на имунитет", каза Рашков пред депутатите

"Би следвало разследващата структура да е приключила вече това дело, но без прокуратурата това не може да стане. Прокуратурата бездейства, вероятно има някаква причина, дано тя не е персонална. Ние работим в интерес на обществото, в интерес на какво тя работи, не знаем. Без прокуратурата не можем да направим нищо", обясни той.

Рашков каза, че всички трябва да са разтревожени от състоянието на прокуратурата и добави, че няма разумен отговор на въпроса защо производството се бави. 

Реформата в МВР

Рашков: Има доказателства за започване на разследване срещу Пеевски

MBP e изпpaтилo дo Cпeциaлизиpaнaтa пpoĸypaтypa  иcĸaнe зa cвaлянe нa имyнитeтa нa дeпyтaтa oт ДΠC Дeлян Πeeвcĸи – &nb...

"Втори ден в МВР се провежда изслушване на всички регионални директори на министерството за свършеното през годината", каза Рашков на въпрос за реформата във ведомството. По думите му на основание проведеното изслушване ще се дава оценка за работата на съответните дирекции, включително и персонална.

Бойко Рашков посочи, че на база математически модел с включени основни параметри ще се направи извод дали да се предприемат действия по редуциране на състава на МВР и промяна на нивата на съответните полицейски структури - дали да бъде полицейски участък, регионално управление или друго. "Ще предложим модел на обсъждане и, при одобрение в болшинството, ще пристъпим към промени, но смятаме, че е належащо", каза Рашков. Той добави, че това се налага заради несъответствия в нивата на престъпност, броя на населението в съответния район и броя на служителите в полицейската структура.

Във връзка с идеята Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на население" да излезе от структурата на МВР, Бойко Рашков коментира, че това е решение на парламента. Той добави, че с тази промяна ще се създаде нова структура, която да се занимава със специфични дейности и би била добре технически съоръжена и кадрово обезпечена. По думите му изваждането на дирекцията от МВР ще засегне около 8-9 хиляди служители. Той добави, че днес на заседание на Министерския съвет е било направено предложение от министъра на транспорта да се закупят медицински хеликоптери за дейности по спасяване.

Мигрантския натиск

По повод мигрантския натиск министърът коментира, че в момента той е намалял в пъти в сравнение с данните от преди три-четири месеца. Едно от обясненията са метеорологичните условия. Рашков отбеляза, че задържаните мигранти са най-вече от Афганистан.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

"Русия осъществява директно терористични операции в България": Бойко Ноев с предупреждение

Ицо Хазарта: ПП-ДБ трябваше да избира между боб и леща, а хората искаха пържола. В менюто пържола нямаше

ПП: Парите за "Мини Марица Изток" ще се окажат недопустима държавна помощ

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутрите: Дълбоката държава през погледа на АКФ

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика