Разгаря ли се голяма борба за много пари заради новите поръчки за модернизация на армията ни?

24462
Разгаря ли се голяма борба за много пари заради новите поръчки за модернизация на армията ни?
Снимка: БГНЕС

Скарване между съдружници е на път да удари проекта за бронирани автомобили за Специалните сили, заедно с амбициите на Министерството на отбраната (МО) за възраждане на българската военна индустрия.

Договорът за доставка на 98 бронирани автомобила за Специалните сили е пред провал заради скарване между съдружниците Петър Георгиев от "Самел-90" и Антон Стефов от Интернешънъл Армърд Груп (IAG), съобщиха за Actualno.com отлично информирани източници от Министерството на отбраната. Политическото ръководство на ведомството се опитва всячески да заглади конфликта между двамата, който поставя под въпрос не само проекта за Специалните сили, но и плановете на военния министър Красимир Каракачанов да възложи на "Самел-90" максимално голяма част от работата по проекта за доставка на 150 бронирани машини 8х8 за Сухопътните войски.

"Това дело е патриотично – заяви Каракачанов при подписването на 50-милионния договор през декември 2020 г. – Не само повишаваме способностите на нашите Специални сили, но с парите на българския данъкоплатец подпомагаме българската икономика, така че да не изтичат някъде в чужбина, а на България да се гледа като на колониална държава, която е длъжна само да купува отвън".

Армията разполага с 1 снегорин за бедствия в планинските региони

Армията разполага с 1 снегорин, за да се справи с бедствия в планинските региони. Това заявява министърът на отбраната Красимир Каракач...

Интересната подробност е, че изпълнител е самоковската компания "Самел-90", а не смесеното дружество САМАРМ ООД, в което "Самел-90" и базираната в Обединените арабски емирства (IAG), са съдружници с равни дялове. Това обстоятелство било възприето от Антон Стефов като опит да се изхвърли IAG от поръчката. Като реванш, IAG лобира в Министерството на отбраната за самостоятелно участие при планирания рестарт на проекта за бойна машина на пехотата на стойност 1,5 милиарда лева.

Ако не бъде преодолян, разривът между довчерашните партньори оставя "Самел-90" без опит в производството на бронирани автомобили, а IAG – без индустриална база в България. Дали Специалните сили ще видят бронирани машини, ще стане ясно до 3 години. За Министерството на отбраната остава темата за размисъл дали патриотичните емоции са най-подходящият инструмент за постигане на способности на българската армия.

И този размисъл вече дава видими резултати, поне според последните изказвания на Красимир Каракачанов по повод проекта за нова бойна машина на Сухопътни войски. Изглежда, че самоковската компания се разглежда от МО като вариант за основен играч при протичащото пренареждане на поръчката.

Важна роля в новата концепция има и държавният холдинг "ТЕРЕМ", който се очаква да бъде формалният изпълнител на договора - въпросът е без конкурс ли? "В последните години българската отбранителна индустрия постигна сериозни успехи с изработването на бронираната машина за Специалните сили - тя е 4х4, но показва че българската индустрия се развива в последните години. Защо да не се опитаме да се опрем на опита на тази индустрия, за да реализираме проекта (за бронирана машина) с български сили", запита реторично министърът на отбраната на 13 февруари пред bTV.

Армията започва масова разпродажба

Част от стария си автопарк пусна за продан армията. Сред техниката има дори камиони ЗИЛ, пригодени за автостоматологични кабинети, съоб...

САМАРМ се развива от основаването си преди по-малко от 4 години и е трудно да се говори са сериозни успехи, освен ако не приемем за такъв поръчката за 11 автомобила за Министерството на отбраната на Германия. От октомври миналата година фирмата обещава на МО да достави в България прототип на осемколесна машина, разработен от екипа на IAG в Обединените арабски емирства. Според източници на Actualno.com, инженери на компанията са признали пред командването на Сухопътни войски, че все още не могат да сглобят работеща машина. Проблемите не са изненадващи, тъй като IAG никога не е произвеждала техника от такъв клас.

Производството на успешен модел бойна машина 8х8 изисква много време и пари, но не само. Нужни са десетилетия проектиране, изпитания и реален боен опит. Суровата реалност е, че бойната техника се усъвършенства не само с инженерни умения, но и с войнишка кръв.

Разбира се, би било интересно да се проследи дали хора, които спорят за 50 милиона, ще се сдобрят за 1,5 милиарда и колко време ще са сдобрени. Остава и въпросът за качеството - дали бъдещата бронирана машина ще отговаря на нуждите на българската армия.

Автор: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика