Редица сигнали за нередности в изборния процес

5395
Редица сигнали за нередности в изборния процес
Снимка: БГНЕС

За редица сигнали за нарушения, свързани с изборния процес, съобщават от партийната централа на ГЕРБ. Сигналите са от различни краища на България.

Гласуване с чужди лични карти е било извършено в две населени места в община Руен, твърдят от партията и уточняват, че са подали сигнал в Районната избирателна комисия. Според жалбата в селата Зайчар и Добромир, председателите на секционните комисии са допуснали гласуване с чужди лични карти. Две лица са представили чужди документи за самоличност и са упражнили неправомерно гласуване. Сигнал на място е подаден на представители на МВР на място, който е казал, че не може да вземе отношение по случая.

Борисов: Можеше и по-спокойно да е на изборите, ако не беше инатът на президента

Можеше и по-спокойно да е на изборите, ако не беше инатът на президента. Това заяви премиерът Бойко Борисов при гласуването си за парла...

Неправомерна агитация с чаши за напитки се извършва с руенското село Вресово, добавят от подалите сигнала. Напитките се продавали в магазин срещу училище "Петър Берон", в което е разположена секционна избирателна комисия №006, а на чашите е изписан номера на бюлетина на една от участващите политически партии.

За четири нарушения в началото на изборния ден сигнализира същата коалиция в Районната избирателна комисия в 31 МИР Ямбол.

Един от сигналите до РИК е за лице с маска на партия пред секция 35 в ОУ "П.Р.Славейков" в Ямбол. В Изборния кодекс се забранява поставянето на агитационни материали на парии, коалиции в изборните помещения, както и на разстояние по-малко от 50 метра от входа на сградата, в която е изборното помещение, през изборния ден и до края на гласуването. Другата жалба касае наличието на агитационни материали и билбордове партия на по-малко от 50 метра от избирателните секции в ЕГ "В. Карагьозов" в Ямбол.

Пред още две избирателни секции - секция 22, в център "Каритас" в комплекс "Златен рог" в Ямбол и секция 96, намираща се в Читалище "Пробуда" в Ямбол. Става въпрос за поставени билбордове с реклама на същата политическа партия като от предишните сигнали, на по-малко от 50 метра от секцията.

Сигнал за лоша организация с машинното гласуване в избирателна секция в София

Сигнал за недобра организация при провеждането на машинното гласуване получи Actualno.com. Наша читателка ни описа перипериите си при ...

Партията протестира срещу наложената от община Кърджали промяна в реда за предаване на изборните книжа, според която членовете на секционните избирателни комисии ще бъдат задължени да предават протоколите от гласуването на 4 април в РИК, а кутиите и чувалите с бюлетините - в общината. На практика това означава, че след приключване на вота хората от СИК ще бъдат транспортирани първо до общината, за да оставят урните, после до РИК, за да предадат протоколите, а след това отново до общината, за да върнат чувалите, обясняват от протестиращата партия. "Подобни маневри между двете сгради след тежък изборен ден граничат с тормоз, ще подложат хората на физическо и психическо напрежение и ще предизвикат хаос, несъвместим с очакванията и на гражданите, и на политическите централи, и на изборната администрация", казват от партията. От щаба на партията са изпратили жалба до РИК, ЦИК и ръководството на местната власт.

Нападение над офис в Сандански на партията, подала изброените досега в текста жалби, е имало тази нощ. С големи камъни са счупени два от прозорците на фасадата. Единият камък е паднал точно върху стола, на който стои човек от администрацията, което може да се приеме и като персонална заплаха към хората, които работят в помещението, уточняват от партията. За инцидента е подаден сигнал до органите на реда, които са извършили проверка на място.

Още: Избори за 45 Народно събрание - за честен и безопасен за здравето вот (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика