Реформаторите и АБВ изпреварват Бареков, ако изборите са днес

39462
Реформаторите и АБВ изпреварват Бареков, ако изборите са днес

Реформаторите и АБВ изпреварват партията на Николай Бареков, ако изборите са днес. Това сочи проучване на социологическа агенция "Афис", проведено в периода между 16-и и 21-и август. Според резултатите от изследването, 7 партии биха намерили място в новия парламент, ако вотът се провеждаше сега. ГЕРБ печели с 31,1%, БСП получава 22,7%, ДПС - 10,1%, Реформаторският блок е четвърта сила с 6,3%, АБВ е пета с 4,9%, следват България без цензура с 4,5%, Патриотичен фронт с 4,1% и Атака с 3,2%.

Според агенцията, вероятността за генерални размествания в тази прогноза е минимална. Дни преди официалния старт на кампанията интересът към предстоящите избори е сравнително висок. Данните свидетелстват за очертаваща се традиционна избирателна активност в диапазона от 3,5-3,8 милиона души, което на практика представлява около 60% от избирателите, действително пребиваващи на територията на страната.

Трима ще се борят за водач на Реформаторите

Трима души ще са претенденти за председател на Реформаторския блок. Това са лидерът на ДСБ Радан Кънев, председателят на СДС Божидар Лу...

Три или четири партии разполагат с реални шансове да прескочат бариерата от 1% и по този начин да направят числото на имащите право на държавна субсидия над 10. Основната интрига на предстоящите избори – кой ще е победител, като че ли изглежда предрешена. Преднината на ГЕРБ е съществена и е трудно преодолима, но не е достатъчна, за да се постигне заветното абсолютно мнозинство от 121 мандата. Това може да се случи само, ако в парламента попаднат три, най-много четири партии, което на този етап следва да бъде оценено като слабо вероятно, смятат социолозите.

Би било рисковано на този етап да се отпишат и шансовете на партия "Атака", която много трудно може да се пребори за място в парламента, но не е невъзможно. Извън кръга на описаните "обичайни заподозрени" не се очакват изненадващи попадения в бъдещото Народно събрание, допълват те.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика