Реформаторите: Имаме три основни задачи

12859
Реформаторите: Имаме три основни задачи
Снимка: БГНЕС

Числото 3 явно е любимо на фигурите в новия парламент. След като по-рано лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че има 3 варианта за новия кабинет, Радан Кънев от Реформаторския блок пък очерта три основни цели, които народните предствители от 43-тото НС трябва да осъществят.

"На първо място трябва да възстановим доверието в парламента и парламентаризма, да върнем на парламента ролята на институция, която не се подчинява на министерски заповеди. Втората ни цел е да започнем важните реформи. Липсата на такива изстиска националните стопанство и богатство и уби духа на предприемаческия дух на много българи. На трето място трябва да съставим отговорно и смело правителство, на което да дадем ясна законова рамка, както и правила, които да попречат на злоупотребата с власт", заяви Кънев.

Кунева: Реформаторите няма да са причината да няма правителство

Реформаторският блок няма да е причината, поради която няма да се състави дясно-център правителство. Ние сме част от решението, не от п...

По думите му за да се постигнат въпросните цели, депутатите трябва да помнят, че демокрацията е система, създадена да търси компромиси между различни интереси. "Разпокъсаността на парламента не е непременно неодостатък, тя ще ни помогне да осъзнаем тези фактори. Трябва обаче да търсим истинския компромис, а не този на фалшивите елити", допълни реформаторът.

Според него депутатите трябва да проявят смирение и упорство, за да осъществят правни и административни реформи и да нанесат удар върху корупцията.

"Трябва да забравим за фалшивото самочувствие. Националният елит на България рядко влиза в тази зала, дано го върнем тук. Ние не сме най-доброто от българската нация, но ни възложиха да се справим в тази тежка ситуация и ние ще поемем отговорност", допълни Кънев.

От парламентарната трибуна се изказа и Меглена Кунева, лидер на движение "България на гражданите", също част от РБ.

Кънев и Кунева ще са председатели на групата на РБ

Парламентарната група на Реформаторския блок ще има двама съпредседатели – лидерите на двете най-големи партии в коалицията - Мег...

"Икономическата и политическа криза би се задълбочила от нови избори. Даваме кураж на ГЕРБ да състави стабилно правителство, но ще искаме ясни гаранции за реформи . Въпрос на смелост е политическите фигури да се ангажират с управлението без политическо дезертиране", заяви Кунева.

Тя отново подчерта, че Реформаторският блок няма да бъде пречка за съставянето на дясноцентристко правителство. "Ще работим за нова Конституция, която да отрази новите реалности. Вярвам, че 43-тото Народно събрание ще бъде съюзник на българските граждани. Намираме се пред историческа възможност - действайте!", завърши Кунева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com