Реформаторите нахоката АБВ за конституционните промени

5081
Реформаторите нахоката АБВ за конституционните промени
Снимка: БГНЕС

Разтревожени сме от поведението на опозиционните партии и АБВ. Това заяви Радан Кънев от "Роформаторския блок" във връзка с неодобрените промени в Конституцията.

"Изразяваме дълбоката си тревога от поведението на опозиционните партии и една от партиите, до вчера участвали в мнозинството в 43-тото Народно събрание при вчерашното гласуване в конституционната комисия. И ако по отношение на опозицията ние не можем да имаме претенции и следва да оставим на собствената ѝ преценка дали да гласува, мотивирана от партизански, бай Ганьовски страсти или от европейска принадлежност и отговорност, то по отношение на мнозинството, отказът от съдебна реформа е отказ от отговорност за управлението и стабилността на държавата. Ние настоятелно очакваме от представителя на „АБВ“ в изпълнителната власт – вицепремиера Калфин, ясна позиция по конституционните промени, от която ще зависи и нашето доверие към него като член на кабинета", заяви той.

Плевнелиев: Промени в Конституцията може да направи и обикновено НС

Предложените от Христо Иванов промени в конституцията са в компетентността на обикновено Народно събрание. Това е позицията на през...

"Ние ще продължим усилията за постигане на разумно решение между достатъчно партии, които да формират мнозинство от 2/3 в 43-тото Народно събрание. Ако партиите от мнозинството и опозицията не проявят необходимата политическа отговорност, ние ще настояваме за далеч по-радикални промени в Закона за съдебната власт, които да изкоренят силите на статуквото, които днес упражняват ключово влияние против приемането на конституционните промени.

РБ призовава опозицията към съгласие и отговорност и настоява останалите политическите сили в управлението да се ангажират с довършването на реформите", допълни още Кънев.

"Урокът за страната ни от случващото се в южната ни съседка е ясен - Гърция стигна дотук заради дълго отлагани реформи в пенсионната система, неефективна публична и данъчна администрация, непрозрачно и безотговорно изразходване на средства и възход на политическия популизъм.

Именно затова днес страната ни трябва да запази и засили своя курс към дълбоки реформи, в това число, преди всичко, борбата с корупцията и съдебната реформа. Изключително важно е да не позволим разрастването на популизма и евроскептицизма. За България, провеждането на пълноценна реформа на правосъдната система, е гаранция за стабилност и реално европейско членство. За нас успехът на съдебната реформа е безусловен критерий за пълноправно и равнопоставено участие в европейското и евроатлантическо семейство, равнозначен на успеха на Гърция да постигне финансова стабилност", заяви още той.

Димитър Лазаров оглави комисията за промени в Конституцията

Народното събрание създаде временна комисия за обсъждане на промени в конституцията, предаде БГНЕС. Комисията ще бъде съставена от 16 ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика